Ohisalo puolustaa kiisteltyä esitystä luonnon ennallistamisesta: ”Metsä­teollisuus tekee vuosittain miljardi­luokan liikevoittoja”

EU-komissio on tehnyt luonnon ennallistamisesta esityksen, jonka tavoitteena on luontokadon torjuminen.

Ilmasto- ja ympäristöministeri Maria Ohisalo (vihr) ja maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

14.10. 11:32 | Päivitetty 14.10. 12:39

Ilmasto- ja ympäristöministeri Maria Ohisalo (vihr) puolustaa kiisteltyä EU-esitystä luontokadosta vetoamalla siihen, että esityksen kustannuksia pitäisi verrata metsäteollisuuden vuosittaisiin voittoihin.

EU-komissio on tehnyt luonnon ennallistamisesta esityksen, jonka tavoitteena on luontokadon torjuminen. Esityksessä määritellään kullekin maalle tavoitteet esimerkiksi sille, miten alueita pitää palauttaa luonnontilaisiksi.

Moni on huolissaan ennallistamisesityksen kustannuksista Suomelle. Komission arvion mukaan ennallistamisasetuksen kustannukset ovat vuodessa Suomelle 930 miljoonaa euroa. Kustannukset olisivat EU:n kolmanneksi suurimmat Ranskan ja Espanjan jälkeen.

Vastaavasti komissio laskee, että Suomi saisi toiseksi suurimmat hyödyt ennallistamistoimista. Suomen saamat hyödyt olisivat arvoltaan 9,7 miljardia euroa.

Lue lisää: EU:ssa tehtiin esitys, joka sai suomalaispoliitikot kiihtymään: Pitäisikö Suomen metsät palauttaa 1950-luvulle?

Keskustelua on herättänyt erityisesti talousmetsien kohtalo. Ohisalo sanoo nyt blogikirjoituksessaan, että metsäluonnon tilaa parantavien toimien osuus kustannuksista olisi noin 200 miljoonaa euroa vuodessa.

”Tämä voi kuulostaa äkkiseltään paljolta, ja niin se toki onkin. Riippuu kuitenkin myös siitä, mihin sitä verrataan”, Ohisalo kirjoittaa.

”Metsäteollisuus tekee vuosittain miljardiluokan liikevoittoja. Suomalaista metsää pistetään poikki ja pinoon, ja suuret metsäalan yritykset keräävät siitä eurot taskuun.”

Ohisalon mielestä on oikein, jos metsäteollisuuden voitoista osa jää saamatta, kun metsien monimuotoisuutta turvataan. Hänen mielestään ”metsät eivät ole vain metsäteollisuutta varten”.

Suomessa hallituksen U-kirjelmä aiheesta on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä ja aiheuttaa kiistaa hallituspuolueiden välillä. U-kirjelmä on hallituksen eduskunnalle toimittama päätösesitys EU-asiassa, joka kuuluu eduskunnan toimivaltaan.

Erityisesti keskusta on maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen (kesk) johdolla pitänyt esillä tavoitetta Suomen kustannusten pienentämisestä ja niin sanotun kansallisen liikkumavaran saamisesta.

”Pidän ihan selvänä, että emme voi hyväksyä sellaista asetusta, joka veisi meiltä elämisen edellytyksiä maaseudulla ja tuhoaisi metsätaloutemme käytön”, Kurvinen sanoi esimerkiksi eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Kurvinen on myös sanonut, että ”peli ei ole pelattu” ja että Suomi jatkaa asiassa vaikuttamistyötä.

Eduskunnan kyselytunnilla torstaina esitystä kritisoivat erityisesti perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien edustajat. Jäsenmaat

Oikaisu 14.10. kello 12.36: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, varsinainen ennallistamisesitys ei ole eduskunnan käsittelyssä vaan hallituksen U-kirjelmä on.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat