Eri puolueista kovaa arvostelua Marinin Slush-esiintymiselle

Esiintyminen aviomiehen työpaikan edustajan kanssa on virhe, katsoo viisi kansanedustajaa hallitus- ja oppositiopuolueista.

Ylhäältä vasemmalta: Timo Heinonen (kok), Jani Mäkelä (ps), Veronika Honkasalo (vas), Jouni Ovaska (kesk), pääministeri Sanna Marin (sd) ja Mari Holopainen (vihr).

14.10. 13:00 | Päivitetty 14.10. 13:43

Eri puolueiden kansanedustajat arvostelevat pääministeri Sanna Marinin (sd) suunnitelmaa esiintyä kasvuyritystapahtuma Slushissa aviomiehensä työpaikan edustajan kanssa.

Marinia haastattelee Christian Miele pääomasijoitusyhtiö Headlinesta. Marinin puoliso Markus Räikkönen työskentelee samassa yrityksessä sijoittajana. Asian tultua torstaina julkisuuteen pääministeri sanoi vielä arvioivansa osallistumistaan uudelleen.

Lue lisää: Marin esiintyy Slushissa miehensä työ­paikan edustajan kanssa

Sdp:n hallituskumppanin keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jouni Ovaska katsoo, että Marin teki arviointivirheen suostuessaan esiintymiseen.

”Slush on kallis maksullinen tapahtuma, jossa tuodaan yrityksiä esiin. Pääministeri saa ajaa suomalaisten yritysten etua, mutta herää kysymys, miksi hänen kanssaan esillä on juuri tämä yritys”, Ovaska sanoo.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on vielä suorasanaisempi.

”Valitettavasti näyttää päivä päivältä enemmän siltä, ettei Marin ole politiikassa edistämässä isänmaan vaan lähipiirinsä etua”, hän sanoo.

Heinosen lausunto on rinnastus Marinin vuonna 2017 kirjoittamaan Twitter-viestiin. Marin otti oppositiopoliitikkona tiukasti kantaa silloisen pääministerin Juha Sipilän (kesk) Terrafame- ja Chempolis-kohuihin.

”Päivä päivältä näyttää enemmän siltä, ettei Sipilä ole politiikassa edistämässä isänmaan vaan lähipiirinsä etua”, Marin kirjoitti silloin.

Myös perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä rinnasti Marinin Slush-esiintymisen tämän vanhoihin kommentteihin Sipilästä.

Marin pyysi Sipilältä anteeksi vanhaa Twitter-viestiään vuonna 2021.

Hallituskumppaneista myös vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat arvostelevat suunnitelmaa esiintyä Slushissa Mielen kanssa.

Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen sanoo, ettei esiintyminen puolison työnantajan edustajan kanssa ole pääministeriltä ”paras valinta”.

”Olisi varmaan muitakin mahdollisuuksia esiintyä Slushissa ilman, että herää keskustelua sidonnaisuuksista. Kysymys niistä nousee tässä asetelmassa ilmeisellä tavalla esiin. Eli tämä ei ollut kaikkein tyylikkäin valinta.”

Holopaisen mielestä on muutoin hyvä asia, että pääministeri esiintyy kasvuyritystapahtumassa.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo sanoo puolestaan ”hätkähtäneensä” torstaina tullutta uutista Marinin esiintymisestä.

”On tärkeää, että merkittävässä poliittisessa asemassa olevat henkilöt ovat erityisen tarkkoja intressiristiriitojen ja lähipiirikytkösten suhteen”, Honkasalo katsoo.

Hän sanoo pitävänsä myönteisenä, että Marin aikoo vielä arvioida tilannetta uudelleen.

Marin kertoi torstaina STT:lle sähköpostitse lähettämässään kommentissa, että hän aikoo puheenvuorossaan keskittyä Euroopan strategiseen autonomiaan teknologioiden ja osaamisen näkökulmasta.

”En ole katsonut ongelmalliseksi osallistua keskusteluun, koska siinä käsiteltävät teemat ovat yleisiä ja samoja, joista olen puhunut lukuisissa muissakin tilaisuuksissa. Arvioimme vielä osallistumista intressiristiriitanäkökulmasta ja keskustelemme asiasta oikeuskanslerin kanssa”, Marin kirjoitti.

Marin keskusteli perjantaina oikeuskansleri Tuomas Pöystin kanssa aikeestaan esiintyä Slushissa miehensä työpaikan edustajan kanssa.

Pöysti jätti pääministerille kannanottonsa, jossa hän ei suoraan linjannut, voiko Marin osallistua tapahtumaan vai ei. Pöysti totesi, että valtioneuvoston jäsenten tulee arvioida ensisijaisesti itse omaa toimintaansa.

Kannanoton mukaan valtioneuvoston jäsenen tulee välttää toimintaa, joka ”voisi synnyttää esteellisyystilanteita sekä yleisesti huolehtia virkatoimien tasapuolisuudesta ja puolueettomuudesta sekä siitä, että luottamus virkatoimien puolueettomuutta ja tasapuolisuutta kohtaan objektiivisesti arvioiden säilyy”.

Muokkaus 14.10. klo 13.43: Lisätty tieto oikeuskansleri Pöystin kannanotosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat