Oikeuskansleri korosti puolueettomuuden vaatimusta Marinille

Olennaista on, ettei luottamus ministerin puolueettomuuteen vaarannu, oikeuskansleri toteaa kannanotossaan. Hän ei ota suoraan kantaa siihen, voiko pääministeri Marin osallistua miehensä yrityksen tilaisuuteen vai ei.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

14.10. 13:45

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti keskusteli perjantaina pääministeri Sanna Marinin (sd) kanssa tämän aikeesta esiintyä kasvuyritystapahtuma Slushissa aviopuolisonsa työpaikan edustajan kanssa.

Pöysti jätti pääministerille kannanottonsa, jossa hän ei suoraan linjannut, voiko Marin osallistua tapahtumaan vai ei. Pöysti toteaa, että valtioneuvoston jäsenten tulee arvioida ensisijaisesti itse omaa toimintaansa.

Kannanoton mukaan valtioneuvoston jäsenen tulee välttää toimintaa, joka ”voisi synnyttää esteellisyystilanteita sekä yleisesti huolehtia virkatoimien tasapuolisuudesta ja puolueettomuudesta sekä siitä, että luottamus virkatoimien puolueettomuutta ja tasapuolisuutta kohtaan objektiivisesti arvioiden säilyy”.

Marinin on tarkoitus keskustella Slushissa tilaisuudessa, joka käsittelee hallitusten roolia innovaatioille sopivan ympäristön luomisessa. Marinia haastattelee Christian Miele pääomasijoitusyhtiö Headlinesta. Marinin puoliso Markus Räikkönen työskentelee samassa yrityksessä sijoittajana.

”En ole katsonut ongelmalliseksi osallistua keskusteluun, koska siinä käsiteltävät teemat ovat yleisiä ja samoja, joista olen puhunut lukuisissa muissakin tilaisuuksissa”, Marin sanoi STT:lle torstaina. Hän kertoi tuolloin aikovansa keskustella asiasta oikeus­kanslerin kanssa.

Oikeuskansleri toteaa, että hänelle eivät kuulu julkisen toiminnan etiikkaan liittyvät kysymykset tai poliittisen vastuun piiriin kuuluvat asiat.

”Perustuslain perusteella poliittinen vastuu on ensisijaista oikeudelliseen vastuuseen nähden”, oikeuskanslerin kannanotossa sanotaan.

Eri puolueiden kansanedustajat arvostelivat perjantaina Marinin suunnitelmaa esiintyä Slushissa aviomiehensä työpaikan edustajan kanssa.

Lue lisää: Eri puolueista kovaa arvostelua Marinin Slush-esiintymiselle

Oikeuskansleri toteaa kannanotossaan, että virkatoimien tasapuolisuuden ja puolueettomuuden vuoksi on syytä ”välttää tilannetta, jossa ministeri toimisi erityisesti jonkun tietyn yrityksen etujen ajajana”.

Oikeuskanslerin mukaan ministereiden puolisoiden osalta on arvioitava jokaisessa tilanteessa erikseen, miten ministerin puolison omistus tai työsuhde yrityksessä vaikuttaa esteellisyyteen.

”Olennaista arvioinnissa on se, ettei luottamus ministerin puolueettomuuteen vaarannu.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat