Yli puolet suomalaisista on huolissaan ydin­sodan mahdollisuudesta

Ydinsota ja sodan laajentuminen huolettavat naisia selvästi enemmän kuin miehiä.

Viranomaiset suosittelevat, että kotona pidettäisiin elintarvikkeita ja juomavettä sen verran, että niillä pärjäisi kolme vuorokautta. Kotivaraan kuuluu myös esimerkiksi tarvittavat lääkkeet, taskulamppu, varaparistot ja patteriradio.

16.10. 2:00 | Päivitetty 25.10. 16:04

Yli puolet suomalaisista on huolissaan ydinsodan mahdollisuudesta, käy ilmi HS:n Kantar Publicilla teettämästä kyselytutkimuksesta.

Ukrainan sodan laajenemisesta Suomeen on huolissaan 39 prosenttia. Vajaata viidesosaa se ei huoleta lainkaan.

Ydinsota huolestuttaa selvästi enemmän naisia kuin miehiä, ja maaseudulla asuvat ovat siitä huolestuneempia kuin kaupunkilaiset. Myös sodan laajeneminen Suomeen huolestuttaa huomattavasti useampaa naista kuin miestä.

Venäjän johto on viime aikoina useasti uhannut ydinaseilla sekä biologisilla ja kemiallisilla aseilla hyökkäys­sodassaan Ukrainassa. Länsi on varoittanut Venäjää ”murskaavista” vastatoimista, jos Moskova päätyisi käyttämään ydinaseita Ukrainassa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden herätti huomiota sanoessaan lokakuun alkupuolella, että maailmaa uhkaavat lopun ajat ydinaseiden käytön takia ensi kertaa sitten kylmän sodan.

”Emme ole kohdanneet Harmageddonin mahdollisuutta sitten Kennedyn ja Kuuban ohjuskriisin. Ensimmäistä kertaa sitten Kuuban ohjuskriisin meitä todella uhkaavat ydinaseet varsinkin, jos asiat jatkuvat samalla mallilla”, Biden sanoi 6. lokakuuta demokraatti­puolueen varainkeruu­tilaisuudessa New Yorkissa uutistoimistojen mukaan.

Lue lisää: Venäjää on varoitettu ”murskaavista” toimista, jos Putin käyttäisi ydin­asetta

Lue lisää: Mitä tapahtuisi Suomelle, jos Venäjä käyttäisi ydinaseita? HS käy skenaariot läpi

HS:n kyselyssä tiedusteltiin myös, ovatko suomalaiset varautuneet kriisitilanteisiin kotivaralla.

Viranomaiset suosittelevat kaikille, että kotona pidettäisiin elintarvikkeita ja juomavettä kanistereissa tai avaamattomissa vesipulloissa sen verran, että niillä pärjäisi kolme vuorokautta.

Kotivaraan kuuluu myös esimerkiksi tarvittavat lääkkeet, taskulamppu, varaparistot ja patteriradio, joka on kriisien aikana viimeinen keino saada oikeaa tietoa.

Kotivaraa voidaan tarvita esimerkiksi pitkittyneen sähkö- tai vesikatkon aikana.

HS:n kyselyn mukaan runsaalla kahdella viidesosalla suomalaisista on tällä hetkellä kotivara. Noin joka kymmenes kertoi hankkineensa sen Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja muilla se oli ollut jo aiemmin.

Yli 50-vuotiaista kotivara on suuremmalla osalla kuin sitä nuoremmista. Maaseutumaisissa kunnissa kotivara löytyy suhteellisesti ottaen useammasta taloudesta kuin muualla.

Näin kysely tehtiin

  • Kantar Public toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

  • Tutkimusaineisto koottiin Gallup Forum -internetpaneelissa 12.–14. lokakuuta 2022.

  • Kyselyyn vastasi yhteensä 1 069 ihmistä. Tutkimusotos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.

  • Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa Suomen 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

  • Tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää: Pelastusalan asiantuntija: Näin jokaisessa kotitaloudessa kannattaa varautua kriiseihin juuri nyt

Lue lisää: Häkkänen: Luotan siihen, että Yhdys­vallat on ”millilleen perillä” ydinase­pelistä

Lue lisää: Tutkijat: Ydinsota Venäjän ja Yhdysvaltain välillä voisi johtaa yli viiden miljardin ihmisen kuolemaan ruoan­tuotannon romahtaessa

Muokkaus 25.10. kello 16.04: Uutisen aiemmassa versiossa faktalaatikossa kerrottiin, että tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla 3,1 prosenttia suuntaansa. Lisätty tieto siitä, että tämä on virhemarginaali koko aineiston tasolla suurimmillaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat