Tutkimus­laitoksen johtaja vihjasi inflaatio­puheessaan Marinin tulleen hulluksi

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju epäilee, että pääministeri on alkanut kannattaa niin sanottua uutta rahateoriaa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

15.10. 13:11 | Päivitetty 15.10. 18:05

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju arvosteli kovasanaisesti pääministeri Sanna Marinin (sd) talouspoliittisia näkemyksiä perjantaina pitämässään esityksessä.

Kangasharju puhui Amchamin järjestämässä tapahtumassa voimakkaan kuluttajahintojen nousun eli inflaation aiheuttamista uhkista. Keskuspankit ovat pyrkineet hillitsemään inflaatiota nostamalla ohjauskorkojaan.

Kangasharju tulkitsi, että Marin on vastustanut keskuspankkien tarpeellisia toimia.

”Jopa pääministerimme sanoo, ettei meidän tulisi nostaa korkoja, koska se ajaa taloutemme taantumaan, vaan meidän tulisi tehdä jotain muuta. Eli poliitikotkin ovat tulleet hulluksi”, Kangasharju sanoi englanniksi pitämässään esityksessä.

Tutkimuslaitoksen johtajan tekemiä päätelmiä voi pitää rohkeina. Pääministeri ei nimittäin ole suoraan sanonut, ettei ohjauskorkoja tulisi nostaa.

Marin lainasi Twitterissä kaksi viikkoa sitten lehtikirjoituksesta kohtaa, jossa sanottiin ”rahapolitiikan ideoita” viallisiksi ja arvioitiin ”keskuspankkien suojelevan uskottavuuttaan ajamalla taloudet taantumaan”.

Kangasharju epäilee Marinin Twitter-viestin perusteella, että pääministeri on alkanut kannattaa niin sanottua uutta rahateoriaa (Modern Monetary Theory MMT).

Kangasharju julkaisi aiheesta perjantaina blogikirjoituksen otsikolla ”Pääministeri ja MMT:n lumous”. Hän pitää vaarallisena ajatusta, jonka mukaan ohjauskorkoja ei tarvitsisi nostaa inflaation hillitsemiseksi, vaan inflaatiota tulisi hillitä muilla tavoin.

Marin ei itse ole sanonut kannattavansa uutta rahateoriaa.

Pääministerin kahden viikon takainen Twitter-viesti nostatti arvostelua, koska hän vaikutti moittivan itsenäisten keskuspankkien päätöksiä nostaa ohjauskorkoja. Myöhemmin Marin sanoi, ettei hän pyrkinyt suitsimaan Euroopan keskuspankin itsenäisyyttä.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien haastattelemat ekonomistit ovat sanoneet, että Euroopan keskuspankin koronnostot lisäävät talouden taantuman vaaraa euroalueella.

Ekonomistien mukaan keskuspankin ottama riski on tietoinen, sillä ilman koronnostoja inflaatio uhkaisi kasvaa liian voimakkaaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat