Saramo puolustus­menoista: ”Puolustus­voimat varmasti keksii aina uuden hankinnan, jos luku lyödään kiinni”

Kouvolan turvallisuustapahtumassa poliitikot ja asiantuntijat keskustelivat tulevaisuuden turvallisuuspolitiikasta.

24.10. 9:43 | Päivitetty 24.10. 15:00

Tulevalla hallituskaudella Suomen pitäisi kiinnittää huomiota Venäjän lisäksi Kiinaan ja pitää huolta puolustusmenoista, sanoivat eri puolueiden kansanedustajat turvallisuusaiheisessa puoluetentissä maanantaina.

Naton tavoitteena on, että jäsenmaat käyttävät puolustusmenoihin vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan. Tavoite sai poliitikoilta hyväksyviä puheenvuoroja, mutta vasemmistoliiton kansanedustajan Jussi Saramon kanta ei ollut yksiselitteinen.

Saramon mielestä puolustusmenot voisivat olla jonakin vuonna myös alle kaksi prosenttia. Hänestä pitäisi ajatella ensisijaisesti tarvetta ja keskiarvoa vuosien välillä.

”Se tulee vuosittain heittelemään. Minusta ei ole vastuullista taloudenpitoa, jos kytketään jokin alaraja kiinni”, Saramo sanoi.

Saramo korosti, että esimerkiksi ensi vuonna taso on selvästi yli kahden prosentin, ja Suomi on tekemässä hävittäjähankintojen lisäksi esimerkiksi laivuehankintoja.

”Puolustusvoimat varmasti keksii aina uuden hankinnan, jos se luku lyödään kiinni.”

Kansanedustaja Antti Häkkänen (kok) puolestaan vaati, että asiasta keskustellaan parlamentaarisesti ja kaikki eduskuntapuolueet sitoutuvat kahden prosentin tasoon.

Eri puolueiden edustajat olivat maanantaina tentattavina Kouvolan turvallisuuskonferenssin paneelissa. Kouvolassa järjestetyssä tapahtumassa poliitikot ja asiantuntijat keskustelivat tulevaisuuden turvallisuuspolitiikasta.

Puoluetenttiin osallistuivat puolueidensa edustajina Antti Lindtman (sd), Antti Häkkänen (kok), Jani Mäkelä (ps), Eeva Kalli (kesk), Hanna Holopainen (vihr), Jussi Saramo (vas), Anders Adlercreutz (r) ja Sari Essayah (kd).

HS näytti konferenssin suorana lähetyksenä.

Tapahtuman iltapäiväosuus koostui asiantuntijoiden paneelikeskusteluista. Aiheina olivat turvallisuusuhkiin varautuminen, eurooppalainen puolustusmateriaaliyhteistyö sekä median ja journalismin rooli disinformaation ja hybridiuhkien torjunnassa.

Iltapäivällä turvallisuuspolitiikasta keskustelivat lisäksi poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajat.

Kansanedustajilta kysyttiin tentissä konkreettisia ehdotuksia siitä, miten Suomen turvallisuutta pitäisi parantaa seuraavalla vaalikaudella.

Monen edustajan mielestä Suomen pitäisi tulevalla vaalikaudella vähentää riippuvuuttaan Kiinasta ja ottaa maa huomioon esimerkiksi infrastruktuurihankkeiden valvomisessa ja tietoverkkojen suojauksessa.

”Kiina on autoritäärinen valtio ja tulee käyttämään valtaansa maailmassa ja sitä tulee vastustaa”, sanoi esimerkiksi perussuomalaisten Mäkelä.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah nosti esiin ydinenergialain muuttamisen niin, että se mahdollistaisi pienydinvoimaloiden rakentamisen Suomeen. Hänen mukaansa se olisi tapa purkaa energiariippuvuutta.

Sdp:n Antti Lindtman korosti, että seuraavalla vaalikaudella luodaan ikään kuin Suomen Nato-profiili. Hän sanoi toivovansa, että tätä työtä tehdään hallituspohjasta riippumatta parlamentaarisesti.

Vasemmistoliiton Saramo jatkoi ajatusta Nato-profiilista ja painotti, että lainsäädännön pitäisi jatkossakin kieltää ydinaseiden tuominen Suomeen.

Tapahtumassa puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) piti avauspuheenvuoron, jonka jälkeen puhui Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Lue lisää: Kaikkonen: Nato on tehnyt selväksi, että Suomi on ”jo tukevasti puolustusliiton porstuassa”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat