Maasta­poistumis­verosta syttyi kiista: ”Saisi jäädä tekemättä”, sanoo ministeri Saarikko

Sdp:n Pia Viitanen vastaa Saarikolle, ettei hallituksessa sovituista asioista voi livetä. Sdp:n mielestä uusi vero olisi oikeudenmukainen.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo, pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Annika Saarikko budjettineuvottelujen päätöstilaisuudessa syyskuussa.

20.10. 14:42 | Päivitetty 20.10. 15:11

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) katsoo, että hänen johdollaan valmisteltu arvonnousuvero pitäisi kuopata. Veroa on kutsuttu julkisessa keskustelussa myös maastapoistumisveroksi.

Lainsäädännön arviointineuvosto katsoi tällä viikolla lausunnossaan, että hallituksen esitysluonnos on puutteellinen. Saarikko sanoo HS:lle, ettei arvostelu ”yllätä häntä pätkääkään”.

”Vero ei ole minusta järkevä. Se kuuluu pitkään vaikeiden asioiden listaan, josta hallituskumppaneiden kanssa parhaillaan neuvotellaan. Minun puolestani vero saisi jäädä tekemättä. Mutta ymmärrän, että hallituksen vasemmistopuolueille se on erityisen tärkeä”, Saarikko sanoo.

Veron on ollut tarkoitus tulla voimaan ensi vuonna, mutta esimerkiksi Verohallinto on vaatinut sen lykkäämistä vuoteen 2024.

Arvonnousuverolla, maastapoistumisverolla tai exit-verolla tarkoitetaan Suomesta pois muuttavien henkilöiden omaisuuteen kohdistuvaa veroa.

Lue lisää: Hallituksen päätös uudesta arvon­nousu­verosta nostatti kovan kiistan: Tästä verossa on kyse, HS käy läpi hyödyt ja haitat

Tarkalleen ottaen vero kohdistuu omaisuuden arvonnousuun ja koskee tilanteita, joissa Suomen verotusoikeus tuloon nykyisin katkeaa.

Jos esimerkiksi henkilön omistamien osakkeiden arvo on noussut ja hän muuttaa toiseen maahan, Suomi voisi verottaa Suomessa asumisen aikana tapahtunutta osakkeiden arvonnousua.

Hallituksen esitysluonnoksen mukaan tavoitteena on vähentää mahdollisuuksia verosuunnitteluun, ei luoda kaksinkertaista verotusta. Jos henkilö maksaisi myymästään omaisuudesta veroja uudessa asuinmaassaan, ne vähennettäisiin Suomeen maksettavista veroista.

Vero koskisi henkilöitä, jotka ovat asuneet Suomessa vähintään viisi vuotta muuttoa edeltäneiden kymmenen vuoden aikana. Veroa sovellettaisiin vain, jos omaisuuden yhteenlaskettu käypä arvo on yli 500 000 euro ja laskennallinen luovutusvoitto yli 100 000 euroa.

Arvonnousuverolla hallitus pyrkisi siis estämään tilanteita, joissa Suomesta pois muuttamalla varakas henkilö pystyy välttämään myyntivoittojen verot kokonaan tai lähes kokonaan.

Vaikka hallituksen esitysluonnos on valmisteltu Saarikon johdolla, hän on aiemminkin sanonut suhtautuvansa veroon nuivasti. Se ollut tärkeä ennen kaikkea Sdp:lle ja vasemmistoliitolle.

Sdp:n Pia Viitanen ja Johannes Koskinen eduskunnan täysistunnossa syyskuussa.

Sdp:n kansanedustaja Pia Viitanen sanoo, että arvonnousuveron toteuttamisesta on sovittu hallituksessa jo yli vuosi sitten. Viitanen toimii eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtajana.

”Sdp:n lähtökohta luonnollisesti on, että sovitut hallituksen esitykset annetaan. Tämä on meille aivan keskeinen esitys”, Viitanen sanoo.

Hänen mielestään verovälttelyn ehkäisemisen arvonnousuverolla olisi oikeudenmukaista.

”Vastaava vero on jo nyt käytössä useimmissa länsimaissa, eikä Suomi tässä suhteessa toimisi mitenkään erityisesti. Kyse on siitä, että Suomi ja suomalaiset saavat ne verotulot, mitkä meille kuuluvat”, Viitanen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat