Eduskunta hyväksyi abortti­lain uudistuksen – HS:n grafiikka näyttää, miten kansan­edustajat äänestivät

Jatkossa raskauden saisi keskeyttää raskaana olevan omaan pyyntöön perustuen 12. raskausviikon loppuun asti. Eduskunta äänestää laki­uudistuksesta.

Kuva eduskunnan täysistunnosta syyskuussa.

26.10. 13:31 | Päivitetty 26.10. 14:34

Eduskunta on hyväksynyt aborttilain uudistuksen äänin 125–41. Tyhjää äänesti yksi kansanedustaja ja poissa oli 32 kansanedustajaa.

Hallituspuolue keskustan neljä kansanedustajaa äänesti esitystä vastaan. He olivat Pekka Aittakumpu (kesk), Mikko Kinnunen (kesk), Ari Torniainen (kesk) ja Markus Lohi (kesk). Hanna-Leena Mattila (kesk) äänesti tyhjää.

Perussuomalaisista 31 kansanedustajaa äänesti esitystä vastaan ja kolme sen puolesta. Lisäksi esitystä vastusti viisi kristillisdemokraattien kansanedustajaa ja Valta kuuluu kansalle -eduskuntaryhmän yksi edustaja.

Uudistuksessa abortin saamista helpotetaan Suomessa. Jatkossa raskauden keskeyttämiseen on oikeus raskaana olevan omaan pyyntöön perustuen 12. raskaus­viikon loppuun asti.

Myös 12 viikon jälkeen raskaus voidaan muutoksen myötä keskeyttää raskaana olevan omasta pyynnöstä, jos raskauden jatkuminen tai synnytys vaarantaisi hänen terveytensä tai hengen esimerkiksi sairauden tai ruumiinvian vuoksi.

Aborttilain helpotusten on tarkoitus tulla voimaan aikaisintaan ensi vuoden alussa.

Uudistuksen taustalla on kansalaisaloite, joka keräsi vaadittavat 50 000 allekirjoitusta syksyllä 2020. Kansalaisaloitteen taustalla oli kampanja nimeltä Oma tahto 2020.

Eduskunnassa kansalaisaloitteesta teki mietinnön sosiaali- ja terveysvaliokunta, joka puolsi osaa aloitteen tavoitteista.

Valiokunnan mukaan mahdollisimman varhainen keskeytys vähentää esimerkiksi kipuja sekä kipulääkkeiden ja sairaalassa tehtävien operaatioiden tarvetta. Lisäksi valiokunnan mukaan uudistus mahdollistaa käytännössä varhaisemman raskaudenkeskeytyksen.

Valiokunnan kanta ei ollut yksimielinen. Äänestyksessä kaikki paikalla olleet keskustan kansanedustajat eli valiokunnan puheenjohtaja Lohi, Aittakumpu ja Kinnunen sekä perussuomalaisten Petri Huru ja Jari Koskela äänestivät lakiesitystä vastaan ja tekivät mietintöön vastalauseen. He vaativat lain uudistamista kokonaan.

Oikaisu 26.10. kello 14.22: Lisätty esitystä vastaan äänestäneiden joukkoon Ari Torniainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat