Marin Ylellä: Presidentin tulee edustaa Suomea Natossa

Pääministeri Sanna Marinin mukaan presidentin ja pääministerin tehtävänjako Natossa on hyvä sellaisena kuin se nyt on ollut.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ennen Ylen pääministerin haastattelutunnin lähetystä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

23.10. 16:34

Pääministeri Sanna Marin (sd) on samoilla linjoilla presidentti Sauli Niinistön kanssa siitä, että presidentti edustaa Suomea Naton huippukokouksissa.

Marin sanoi pääministerin haastattelutunnilla Ylellä sunnuntaina, ettei hänellä ole tarvetta avata keskustelua perustuslain muuttamisesta siten, että pääministeri edustaisi Suomea Natossa.

”Mikäli kysymykseen halutaan myöhemmin tulevaisuudessa palata, siitä pitää käydä parlamentaarinen keskustelu ja perustuslakia tältä osin muuttaa. En usko, että se lähivuosina tulee tapahtumaan”

”Omasta näkökulmastani pääministerin tehtävää kohta kolme vuotta hoidettuani voin sanoa sen, että pääministerillä on tällä hetkellä erittäin paljon tehtäviä ja paljon työtä. On hyväkin, että tuota työtä voidaan jakaa.”

Presidentti Niinistö katsoi aiemmin tällä viikolla HS:n haastattelussa, että Suomen Nato-edustus kuuluu presidentin vastuualueelle.

Niinistö sanoi myös, että hallitukset eivät ole aina noudattaneet yhteistoiminnan periaatetta erityisesti, kun EU:ssa käydään läpi ulko- ja turvallisuus­poliittisia asioita.

Marin myöntää, että kysymys pääministerin ja presidentin työnjaosta on tullut useammin esille, koska EU:ssa on käyty maailmantilanteen vuoksi paljon ulkopoliittisia asioita.

”Hankaluus tulee siitä, että monesti keskustellaan siitä, kun EU:n rooli ulkosuhdeasioissa kasvaa, niin Suomen perustuslaki tulee hankalaksi”, Marin sanoo.

Perustuslain mukaan hallitus johtaa EU-politiikkaa ja presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa hallituksen kanssa. Marinin mukaan yhteistoiminta presidentin kanssa on kuitenkin sujunut hyvin.

Pääministerin haastattelutunnilla keskusteltiin nousi esille muun muassa myös arvonnousuverosta ja EU:n metsäpolitiikassa. Molemmissa hallituspuolueilla on ollut eriäviä mielipiteitä.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi perjantaina HS:lle, että hänen johdollaan valmistelut arvonnousuvero eli maastapoistumisvero tulisi kuopata.

Marinin mukaan veroa ei kuitenkaan tulla perumaan.

”Me olemme sopineet, että se toteutetaan ja kyllä se pitää toteuttaa.”

Marinin mukaan hallituksen sisällä ei ole käyty keskusteluja arvonnousuveron perumisesta.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat