HS testaa uusia arvo­kysymyksiä – Auta meitä kehittämään vaali­konettamme

Kysymykset tulevat käyttöön vuoden 2023 eduskuntavaalien vaalikoneessa.

Seuraavat eduskuntavaalit järjestetään 2. huhtikuuta 2023.

25.10. 18:04

Helsingin Sanomat aloittaa ensi kevään eduskuntavaalien vaalikoneen laatimisen entistä avoimemmin. Pyydämme lukijoita mukaan testaamaan kysymyksiä ja pyrimme testin avulla kehittämään niitä.

Tässä vaiheessa testaamme vain arvokysymyksiä. Lopulliseen vaalikoneeseen tulee runsaasti myös asiakysymyksiä, joilla pyritään selvittämään ehdokkaiden kantoja konkreettisiin politiikan kiistakysymyksiin.

Tässä testissä mukana olevien arvokysymysten avulla on tarkoitus on mitata päivänpolitiikan alla vaikuttavia arvoja ja asenteita. Ne ovat siis tarkoituksella irti politiikan päivänpolttavista aiheista.

Testattavat kysymykset löytyvät tämän jutun lopusta. Pyydämme, että vastaat niihin kuten vastaisit oikeassa tilanteessa vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymyksiä voi myös kommentoida ja toimitukselle voi ehdottaa kysymyksiä mistä tahansa aiheesta. Toivomme ehdotuksia erityisesti asiakysymyksistä. Testaamme niitä myöhemmin.

Arvokysymysten avulla varsinaisen vaalikoneen käyttäjä saa tietoa siitä, miten hän ja ehdokkaat sijoittuvat erilaisille politiikan jakolinjoille. Tutuimmat näistä ovat jako vasemmistoon ja oikeistoon sekä niin sanottu GAL-TAN-akseli. Sen voisi suomentaa karkeasti ”viherarvoliberaali-kansallisperinnekonservatiivi”-jakolinjaksi.

HS käyttää vaalikoneessa myös arvokysymyksiä siksi, että olisi mahdotonta laatia kysymysjoukkoa, joka käsittelisi kaikki keskeiset uuden eduskunnan eteen tulevat asiat seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Arvokysymysten avulla voidaan saada kuva, millaisen arvopohjan ohjaamina tulevat kansanedustajat toimivat.

Lisäksi arvokysymykset pyrkivät luotaamaan olemassa olevia ja suomalaisen politiikantutkimuksen tunnistamia jakolinjoja ja ideologisia ulottuvuuksia, jotka ovat läsnä myös eduskunnassa.

HS:n vaalikoneen kysymyksiä laatii työryhmä, johon kuuluvat politiikan toimituksen uutistuottaja Minna Nalbantoglu, toimituspäällikkö Jussi Pullinen, vaalikonehankkeen tuottaja Juho Salminen, journalistinen kehitysjohtaja Esa Mäkinen ja päätoimittaja Antero Mukka. Lisäksi mukana asiantuntijana on vaaleihin ja vaalikoneisiin keskittynyt politiikan tutkija Veikko Isotalo Helsingin yliopistosta. Kysymysten lopullisesta muotoilusta päättää työryhmän ehdotuksesta vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat