Aborttilaki hajottaa keskustan eduskuntaryhmän kahtia

”Oletan, että ryhmän enemmistö on aborttilakimietinnön kannalla”, sanoo keskustan eduskuntaryhmän johtaja Eeva Kalli.

Keskustan eduskuntaryhmän tuore ryhmänjohtaja Eeva Kalli kuvattuna eduskunnassa syyskuussa.

26.10. 2:00 | Päivitetty 26.10. 9:20

Eduskunta äänestää tänään keskiviikkona uudesta aborttilaista, ja jo etukäteen on selvää, että hallituspuolue keskustan ryhmä hajoaa äänestyksessä kahtia.

Keskustan kansanedustajat ovat sopineet, että aborttilaki on niin sanottu omantunnonkysymys, jossa ryhmäkuria ei sovelleta.

”Olemme ryhmässä päättäneet, että Omatahto-kansalaisaloitteessa kukin edustaja voi äänestää oman näkemyksensä mukaisesti”, sanoo ryhmäjohtaja Eeva Kalli keskustan eduskuntaryhmästä.

Kallin mukaan keskustan ryhmä teki aborttilaista oman tunnon kysymyksen lakimietinnön valmistumisen jälkeen. Jos laki hyväksytään, raskauden keskeyttäminen on aiempaa helpompaa.

”Käydyn keskustelun perusteella oletan, että ryhmän enemmistö on mietinnön kannalla, mutta sen me tiedämme keskiviikkona”, Kalli kertoi tiistaina Helsingin Sanomille. Kalli aikoo itse äänestää uuden aborttilain puolesta.

”Ilman muuta”, hän sanoo.

Valiokuntavaiheessa kaikki paikalla olleet keskustan kansanedustajat eli Pekka Aittakumpu, Mikko Kinnunen ja Markus Lohi äänestivät lakiesitystä vastaan.

Aiemmin syksyllä politiikan kenttä kohahti, kun hallituksessa istuvan vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä moni äänesti potilasturvallisuuslakia vastaan. Kalli muistuttaa, että aborttilaki on alun perin kansalaisaloite eikä siis hallituksen esitys. ”Tästä ei ole linjattu mitään hallitusohjelmassa, joten asia on erityyppinen”, Kalli sanoo.

Kansalaisaloite on kulkenut nimellä ”OmaTahto2020 – Päivitetään Suomen aborttilaki 2020-luvulle!”

Hallitus on tuonut eduskuntaan myös niin sanotun translain eli lain koskien sukupuolen määrittelyä. Translain yhteydessä keskustan ryhmä on myös jakautumassa kahtia, vaikka muut hallituspuolueet ovat ilmoittaneet, että asia ei ole omantunnonkysymys.

”Siihen liittyen sanon sen, minkä olen sanonut aiemminkin. Tiedossa on, että jotkut edustajat eivät ole lakiesityksen takana. Arvioisin, että enemmistö on”, Kalli sanoo.

Sitä Kalli ei halua paljastaa, onko myös translaki keskustan edustajille omantunnonkysymys. ”Valiokunta työskentelee nyt ja ryhmä palaa asiaan sitten, kun mietintö valmistuu. Tämä on ryhmän sisäinen asia”, Kalli sanoo.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat