Turkkilaismediat: Maa yhä epä­luuloinen Suomen ja Ruotsin yhteistyö­kyvyistä

Turkki vaati Suomea luovuttamaan kuusi terroristiksi luokittelemaansa henkilöä.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğan puhui pääkaupunki Ankarassa 19. lokakuuta.

26.10. 16:47

Turkki on jälleen vastustanut Suomen ja Ruotsin Nato-pyrkimyksiä, kertoo muun muassa Hürriyet-lehti sekä Turkin hallintoa lähellä oleva Daily Sabah.

Hürriyetin mukaan Turkin hallitus vaatii toistamiseen Suomea ja Ruotsia luovuttamaan ”terrorismista” epäiltyjä ihmisiä Turkkiin.

Turkin ja Suomen oikeusministeriöiden virkamiehet tapasivat tiistaina Ankarassa, jossa he keskustelivat Turkin esittämistä luovutus­pyynnöistä ja maiden välisestä oikeudellisesta yhteistyöstä turkkilaisten kollegoidensa kanssa.

Yhdysvaltalaismedia VOA Newsin mukaan tiistain tapaaminen oli Suomelta vahva diplomaattinen yritys saada Ankara viimein suostumaan Suomen Nato-jäsenyyteen. Jotta puolustusliitto Nato voisi laajentua, sen kaikkien jäsenmaiden on oltava keskenään yksimielisiä.

Turkin oikeusministeriön ulkoasioista ja Euroopan unionista vastaavan osaston pääjohtajan Kasım Çiçekin johtama turkkilainen ryhmä vaati terroristisesta toiminnasta epäillyistä luovuttamisesityksen Suomen valtuuskunnalle, kertoo Hürriyet. Lehden mukaan näiden henkiöiden joukkoon kuuluu esimeriksi kurdijärjestö PKK:n jäseniä, joiden uskotaan asuvan Suomessa.

Hürriyetin mukaan Turkki on hiljattain vaatinut yhdeksän terroristin luovuttamista Ruotsista ja kuuden Suomesta.

Suomi ja Ruotsi päättivät hakea puolustusliitto Natoon Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.

”Kurdijärjestö PKK:n terroristit ovat jo pitkään hyötyneet näiden kahden maan suvaitsevaisuudesta, ja se on mahdollistanut toiminnan jatkamisen näissä maissa”, Hürriyet kirjoittaa.

Ankara onkin vaatinut Suomea ja Ruotsia muuttamaan suhtautumistaan terroristeihin, mikäli maat haluavat tosissaan liittyä Natoon.

Ankara ei ole edelleenkään vakuuttunut Suomen ja Ruotsin yhteistyö­halukkuudesta Turkin kanssa ja vaatii siksi terroristien luovuttamista konkreettisen tahdon eleenä.

Vaatimus toistettiin sekä elokuun lopun kolmenvälisessä kokouksessa että Ruotsin valtuuskunnan kanssa käydyssä kahdenvälisessä kokouksessa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on suhtautunut varauksellisesti Suomen ja Ruotsin liittymispyrkimyksiin ja syyttänyt maita turvapaikan antamisesta Turkin terroristeina pitämille kurdiryhmille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat