Haavisto kutsuu koolle kansainvälisen konferenssin feministisestä ulko­politiikasta

Feministisen ulkopolitiikan ensimmäisenä käyttöön ottanut Ruotsi ilmoitti tänä syksynä luopuvansa siitä uuden oikeistohallituksen valtaannousun myötä.

Ruotsin uusi ulkoministeri Tobias Billström (vas.) kuvattiin Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr) kanssa Billströmin Suomen-vierailulla viime viikolla.

27.10. 11:00

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kutsuu marraskuussa koolle konferenssin feministisestä ulkopolitiikasta, ulkoministeriö tiedottaa.

Feministisen ulkopolitiikan ensimmäisenä käyttöön ottanut Ruotsi ilmoitti tänä syksynä luopuvansa siitä uuden oikeistohallituksen valtaannousun myötä.

”Me emme aja feminististä ulkopolitiikkaa. Sillä nimityksellä ei ole ollut järkevää tarkoitusta. Se on pimentänyt faktan, että Ruotsin ulkopolitiikan tulee perustua ruotsalaisiin etuihin ja ruotsalaisiin arvoihin”, sanoi Ruotsin uusi ulkoministeri, maltillista kokoomusta edustava Tobias Billström.

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan yhä useampi maa kuitenkin kutsuu ulkopolitiikkaansa feministiseksi. Niihin kuuluvat muun muassa Espanja, Kanada, Meksiko, Saksa ja Ranska.

Suomen ulkopolitiikkaa ei ole virallisesti kuvattu feministiseksi. Ulkoministeriön mukaan tasa-arvon edistäminen on kuitenkin jo pitkään ollut ”Suomen ulkopolitiikan eri osa-alueiden keskiössä”.

”Suomen on kuitenkin oltava entistä rohkeampi ja systemaattisempi ulkopolitiikassaan tasa-arvon edistämisen suhteen, jos Suomi haluaa olla mukana kaikissa globaaleissa pöydissä, joissa tasa-arvokysymyksistä puhutaan. Suomi ei voi nojautua pelkästään historialliseen maineeseensa tasa-arvon edistäjänä, vaan Suomen on osoitettava myös uusia tekoja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi”, tiedotteessa sanotaan.

Marraskuussa Suomessa pidettävässä konferenssissa on tarkoitus keskustella ja jakaa oppeja tasa-arvoa edistävästä ulkopolitiikasta. Sen yhteydessä järjestetään myös kansanedustajien paneelikeskustelu, jonka aiheena on feministinen ulkopolitiikka Suomen kontekstissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat