EU:n neuvosto ja parlamentti pääsivät sopuun autojen päästö­rajoituksista

Päätöksen tavoitteena ovat päästöttömät ajoneuvot vuonna 2035.

Liikennettä Helsingissä tiistaiaamuna 25. lokakuuta.

28.10. 0:03 | Päivitetty 28.10. 6:34

Euroopan unionin neuvosto ja parlamentti ovat päässeet yksimielisyyteen ajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä vaiheittain vuoteen 2035 mennessä. Asiasta kertoi ranskalainen Pascal Canfin Twitterissä. Canfin johtaa Euroopan parlamentin ympäristökomissiota.

Canfinin mukaan kyse on historiallisesta EU:n ilmastoa koskevasta päätöksestä, jonka tavoitteena ovat päästöttömät ajoneuvot vuonna 2035.

Välitavoitteiden kautta tarkoituksena on, että vuonna 2035 EU:ssa ei enää myydä uusia fossiilisilla polttoaineilla toimivia henkilö- ja pakettiautoja.

Keskustelut alkoivat torstaina, ja niiden oli määrä jatkua niin kauan kunnes sopu on syntynyt. Neuvottelutulos tukee unionin siirtymää kohti vähähiilistä tulevaisuutta, mikä on yksi Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin lupauksista.

Euroopan parlamentti äänesti komission esittämän päästöttömyyden puolesta kesäkuussa, ja vielä samassa kuussa EU:n ympäristöministerit päätyivät esityksen kannalle.

Konservatiivipäättäjät ja Saksa ovat olleet haluttomia sitoutumaan joihinkin liikenteen päästövähennystavoitteisiin. Pelkona on ollut, että ne koituvat kalliiksi EU:n autovalmistajille, joiden kilpailijat eivät noudata yhtä tiukkaa sääntelyä.

Tällä hetkellä henkilöautot aiheuttavat noin 15 prosenttia EU:n hiilidioksidipäästöistä. Koko liikenteen osuus on noin neljännes.

Nykyisellään runsas kymmenesosa EU:ssa myydyistä autoista on sähköautoja.

Oikaisu 28.10. kello 06.34: Toisin kuin uutisessa aiemmin luki, henkilöautot aiheuttavat noin 15 prosenttia EU:n hiilidioksidipäästöistä, eivät 12 prosenttia. Luvussa on henkilöautojen lisäksi pakettiautot.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat