Työministeri Tuula Haatainen HS:lle TEM:n Soraisen rikos­epäilyistä: ”Olen hyvin pahoillani ja surullinen”

Haataisen mukaan tapaus on syytä selvittää nopeasti ja seikkaperäisesti.

Työministeri Tuula Haatainen kuvattiin esittelemässä hallituksen esitystä kotoutumislain kokonaisuudistukseksi Helsingissä 7. lokakuuta.

29.10. 16:40 | Päivitetty 29.10. 17:11

Työministeri Tuula Haatainen (sd) kertoo HS:lle ottaneensa pahoillaan ja surullisena vastaan tiedot työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallitusneuvos Olli Soraista koskevista vakavista rikosepäilyistä.

Poliisi vaati perjantaina Soraista vangittavaksi epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöksestä. Käräjäoikeus käsittelee vangitsemisvaatimusta sunnuntaina.

Soraisen pidättämisestä kerrottiin torstaina. Rikokset liittyvät laajaan ihmiskaupparikostutkintaan, jossa thaimaalaisten marjanpoimijoiden epäillään joutuneen Suomessa hyväksikäytön uhreiksi.

Lue lisää: Korkeaa virka­miestä ja marja­mogulia epäillään ihmis­kauppa­jutussa – Tämä vyyhdistä tiedetään

Ministeri Tuula Haatainen kommentoi ministeriönsä korkean virkamiehen pidätystä ja rikosepäilyjä HS:lle lauantaina sähköpostitse.

”Kyse on varsin vakavista epäilyistä. Olen niistä hyvin pahoillani ja surullinen”, Haatainen kertoo sähköpostiviestissään.

”Olemme tehneet kuluneella hallituskaudella paljon töitä ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisemiseksi. Sitä työtä on jatkettava entistäkin määrätietoisemmin.”

Onko mahdollista, että epäiltyyn lahjontaan liittyy ministeriössä muitakin henkilöitä?

”Tapaus on syytä selvittää nopeasti ja seikkaperäisesti. Olen ohjeistanut ministeriötä tukemaan nyt kaikin mahdollisin keinoin poliisin tutkintaa. Samalla on huolehdittava jokaisen asianosaisen oikeusturvasta.”

Miten ministeriössä toimitaan nyt?

”Ministeriö on heti saatuaan torstaina tiedon rikosepäilystä käynnistänyt omien toimenpiteidensä valmistelun asiassa. Näihin kuuluu se, että epäiltyä virkamiestä kuullaan virkamieslain edellyttämällä tavalla. Tämä kuulemispyyntö on virkajohdolta saamani tiedon mukaan lähtenyt epäillylle virkamiehelle poliisin välityksellä perjantaina”, Haatainen kirjoittaa.

”Lisäksi perjantaina ministeriössä on käynnistetty sisäinen tarkastus ministeriön valvonta- ja riskienhallintaprosessien toimivuuden arvioinnista. Tarkastuksen tehtävänä ei ole ryhtyä tekemään poliisin töitä, vaan selvittää, miten tässä on toimittu hallinnollisesti.”

Onko näiden toimien lisäksi vielä jotain, mitä tulisi tehdä tai pohtia?

”Esitetyt syytteet ovat todellakin vakavia. Pidän tärkeänä, että sekä poliisin työlle että ministeriön sisäiselle tarkastukselle annetaan työrauha tapauksen perusteelliseksi selvittämiseksi”, Haatainen kirjoittaa sähköpostissaan.

Olli Sorainen oli valmistelemassa muun muassa marjanpoimijoiden aseman parantamiseksi laadittua marjalakia. Lakia on kritisoitu riittämättömäksi.

Nyt kun rikosepäilyistä tiedetään, onko syytä tarkastella myös marjalakia uudelleen? Tai muita ihmiskaupan vastaisen työn tuloksia, joihin Sorainen on ollut keskeisesti vaikuttamassa?

”Marjalain tarkoitus on ollut parantaa ulkomaisen työvoiman työoloja. Johtopäätösten aika on sitten myöhemmin, kun näemme, miten poliisin ja sisäisen tarkastuksen prosessit etenevät”, Haatainen kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat