Sanna Marin: Sdp:n tavoite on 80 prosentin työllisyys­aste

Marinin mukaan säästöjä voisi löytyä muun muassa julkisten rakennusten vuokrissa sekä valtion, kuntien ja sote-alueiden hankintojen järkeistämisessä.

19.11. 15:07 | Päivitetty 19.11. 16:54

Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin tiivistää Sdp:n talouspoliittisen linjan neljään numeroon. Ne ovat 2, 4, 60 ja 80.

Numerot pitävät sisällään muun muassa tavoitteen 80 prosentin työllisyysasteesta. Se on yli viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin nykyään.

Marin linjasi taloutta Sdp:n puoluevaltuuston kokouksen avauspuheenvuorossaan ja tiedotustilaisuudessa Lappeenrannassa lauantaina.

Marin sanoo, että Sdp on myös valmis julkisen talouden sopeutuksiin.

”Sopeutukset pitää aloittaa ensi vaalikaudella”, sanoo Sdp:n talouteen erikoistunut varapuheenjohtaja Matias Mäkynen.

”Sdp:n tavoite on, että velkasuhde saadaan laskuun kahdessa vaalikaudessa, ja alle 60 prosentin velkasuhde saavutetaan 2030-luvulla. Jos EU:n säännöt näistä muuttuvat, meidän pitää tietenkin reagoida niihin”, Mäkynen jatkoi.

Marin ei puhu niinkään leikkauksista, vaan ”järkevistä tehostamistoimista”.

”Esimerkiksi julkisten rakennusten tilojen vuokrapuolella voidaan tehdä paljon. Tiedämme, että sote-alueiden kokonaisuus on yli 20 miljardin euron luokkaa . Siellä hankinnoilla on valtavan suuri merkitys. Hankinnoistakin löydämme tehostamista.”

Marin sanoo, että Sdp ja kokoomus voivat löytää monista asioista yhteisen sovun mahdollisissa hallitusneuvotteluissa, mutta on myös monia hankaluuksia.

”Talouden osalta kasvu ja työllisyys ovat meille tärkeitä. Uskon, että tässä meillä löytyy yhteisiä elementtejä, joskin painotukset voivat olla erilaisia. ”

Marinin mukaan eniten eroavaisuuksia on ehkä veropolitiikassa.

”Sdp ei ole valmis velkarahalla antamaan verohelpotuksia yhteiskunnan varakkaimmille. Se ei ole meistä oikeudenmukaista. Ei ole järkevää murentaa hyvinvointivaltion tulopohjaa antamalla lisärahaa ihmisille, joilla sitä jo on. Vastaavasti kokoomus on valmis leikkaamaan heikompiosaisilta. Se ei ole meistä oikeudenmukaista”, Marin sanoi.

Marinin mukaan Sdp tavoittelee vähintään kahden prosentin kestävää vuotuista talouskasvua.

”Ne saavutetaan tuottavuutta ja yhteiskunnallista luottamusta vahvistavilla päätöksillä, sekä aktiivisella työllisyyspolitiikalla”, Marin sanoi.

Hän ei kuitenkaan tarkemmin eritellyt, miten tämä käytännössä saavutetaan.

Toinen kohta on sama, jonka parlamentaarinen ryhmä on jo todennut. Suomen täytyy pitää kiinni neljän prosentin tutkimus- ja kehityspanostuksiin.

Lue lisää: Myös verotusta tulisi kiristää talouden tasapainottamiseksi, sanovat taloustieteilijät

Marinin mukaan kolmas tavoite on, että 2030-luvulla tultaessa vähintään 60 prosenttia alle 35-vuotiaista on korkeasti koulutettuja.

Neljäs tavoite on 80 prosentin työllisyystavoite.

”Tavoitteenamme on samalla luoda uskottavat askelmerkit kohti täystyöllisyyttä. Täystyöllisyydellä tarkoitetaan tilannetta, jossa työttömyys on alle 5 prosenttia”, Marin sanoi.

Marinin mukaan keskeistä ei ole pelkkä työllisyysaste, vaan työtunnit ja lopulta palkkasumman kehitys – kaikki mittarit, jotka kuvaavat tehtyä työpanosta kansantaloudessa. Näiden kaikkien tulee kasvaa.”

Sdp vahvistaisi julkista taloutta ensisijaisesti talouskasvun vauhdittamisella ja työllisyyden parantamisella.

”Samalla tarvitsemme kuitenkin myös sopeutusta. Kyse on ei kuitenkaan ole pelkästään menoista, vaan meno- ja tulosopeutusten yhdistelmästä”, Marin sanoo.

Hän ei sanonut, mistä julkisista menoista puolue olisi valmis leikkaamaan, mutta luetteli, mistä ei pidä leikata.

Marin uskoo, että sopeutukset voidaan toteuttaa ilman leikkauksia sosiaaliturvaan, koulutukseen tai muihin hyvinvointivaltion ytimessä oleviin palveluihin.

Marin luetteli Sdp:n vanhoja keinoja parantaa julkista taloutta, kuten veropohjan tiivistämistä ja verovälttelyn kitkemisestä.

”Näin tarvittavat tulot voidaan kerätä oikeudenmukaisesti eikä pieni- ja keskituloisten ihmisten palkkojen tai eläkkeiden verotusta nostamalla.”

Sdp aikoo korjata valtion talouden epätasapainoa myös siten, että menot ja tulot huomioidaan valtion budjetissa samanarvoisesti.

Puolueen mielestä valtion menoihin keskittyvään kehysmenettelyä tulee uudistaa niin, että myös verotukseen tehtävät muutokset huomioidaan. Muutoksella vähennettäisiin julkista taloutta heikentävien uusien verotukien luomista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat