Niinistö vaatii pohjois­maisen yhteistyön tiivistämistä huolto­varmuudessa: ”Elämme vaarallista aikaa”

Presidentti ehdotti Pohjoismaiden neuvoston istunnossa, että Pohjoismaat kutsuisivat Yhdysvaltain presidentin yhdessä vieraakseen.

1.11. 13:37 | Päivitetty 1.11. 17:55

Presidentti Sauli Niinistö vaatii pohjoismaisen yhteistyön tiivistämistä entisestään huoltovarmuudessa ja kriiseihin varautumisessa.

“Kriittinen infrastruktuurimme on monilla sektoreilla valtionrajat ylittävää. Meidän on pidettävä yhdessä huolta sen suojaamisesta. Kun varaudumme yhdessä, on turvamme vahvin”, Niinistö sanoi Pohjoismaiden neuvostolle eduskunnassa tiistaina iltapäivällä pitämässään puheessa.

“Elämme vaarallista aikaa. Kaasuputkiin kohdistuva sabotaasi ja strategisten kohteiden lähistöllä lentävät dronet ovat esimerkkejä hybridivaikuttamisesta, johon meidän on näinä aikoina valmistauduttava”, hän totesi.

Niinistö ehdotti Pohjoismaiden neuvoston istunnossa, että Pohjoismaat kutsuisivat Yhdysvaltain presidentin yhdessä vieraakseen.

Niinistö mainitsi, että Pohjoismaiden johtajat tekivät yhteisen matkan Valkoiseen taloon vuonna 2016. Hän kertoi jo tuolloin herätelleensä ajatusta, että Yhdysvallat pyydettäisiin yhteisesti Pohjoismaiden vieraaksi. Niinistön mukaan siihen olisi niin Suomella kuin muillakin Pohjoismailla valmiuksia.

Vastaavantyyppinen yhteinen tapaaminen Pohjoismaissa on ollut viimeksi vuonna 2013 Tukholmassa, jossa Pohjoismaiden johtajat tapasivat Yhdysvaltain silloisen presidentin Barack Obaman.

Itämeren pohjassa Venäjältä Saksaan kulkevissa Nord Stream -kaasuputkissa havaittiin aiemmin syksyllä useita vuotoja, joista pulppusi maakaasua. Venäjää on epäilty putkien tahallisesta räjäyttämisestä.

Suomessa Poliisihallitus kertoi lokakuussa miehittämättömiin ilma-aluksiin eli lennokkeihin liittyvistä havainnoista, joista osa on tehty Suomen kriittisten infrastruktuurikohteiden lähellä.

Niinistö totesi puheessaan, että Pohjoismaat ovat jo tiivistäneet yhteistyötään huoltovarmuuden alalla ja tiedonvaihto on jatkuvaa.

Sauli Niinistö piti Pohjoismaiden neuvostolle puheen eduskunnassa tiistaina.

Niinistö otti puheessaan esiin myös Venäjän pyrkimyksen käyttää hyväkseen Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta. Energia on kallistunut merkittävästi sen jälkeen, kun Venäjä lopetti kaasun tuonnin Eurooppaan.

“Venäjä käyttää energia-asettaan siinä toivossa, että meidän resilienssimme murtuisi ensin. Että läntinen yhtenäisyys alkaisi rakoilla ja tuki Ukrainalle horjua. Tässä se tekee virhearvion”, hän sanoi.

Hänen mukaansa historia on kuitenkin osoittanut, että kansakunnat löytävät itsestään voimaa vaikeissa tilanteissa.

“Yhdessä ja yksin pystymme suorituksiin, joihin ehkä emme edes tienneet kykenevämme. Äärimmäistä esimerkkiä tästä näyttävät ukrainalaiset. Meidän edessämme olevat haasteet ovat pieniä verrattuna siihen, mitä Ukraina kohtaa. Uskon vakaasti, että selkärankamme kestää.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat