Liettuan presidentin toiveena Suomen Nato-jäsenyys ennen kesäkuun Vilnan huippu­kokousta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi työvierailulla Liettuassa.

4.11. 3:54 | Päivitetty 4.11. 14:51

Liettuan presidentti Gitanas Nausėda toivoo, että Suomi ja Ruotsi pääsevät sotilasliitto Naton jäseniksi ennen ensi kesäkuun Nato-huippukokousta Liettuan pääkaupungissa Vilnassa.

Nausėda tapasi perjantaina tasavallan presidentti Sauli Niinistön, joka kävi työvierailulla Liettuassa. Presidentit keskustelivat muun muassa Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa ja Suomen Nato-jäsenyydestä.

Nausėda totesi presidenttien lehdistötilaisuudessa Vilnassa Suomen ja Liettuan olevan maantieteellisesti läheisiä ja samanmielisiä maita.

”Suomen ja Ruotsin jäsenyys parantaa turvallisuutta Itämeren alueella”, Nausėda sanoi.

Niinistö kiitti Liettuaa tuesta Suomen jäsenyydelle ja jäsenyyden nopeasta ratifioinnista viime heinäkuussa. Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole vielä ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä.

Niinistö huomautti jälleen, että Turkilla ei ole ongelmia niinkään Suomen vaan Ruotsin kanssa. Hän kuitenkin toisti kantansa siitä, että samanaikainen jäsenyys Ruotsin kanssa on Suomelle tärkeää.

”Olen optimistinen, että Turkki lopulta ratifioi jäsenyytemme, toivottavasti niin pian kuin mahdollista.”

Liettuan presidentti Nausėda totesi, että kaikissa maissa ratifiointi ei voi sujua yhtä nopeasti kuin Liettuassa.

”Toivon kuitenkin että ratifiointia ei pitkitetä ja että päätöksiä tehdään”, Nausėda sanoi ja asetti toiveekseen Suomen ja Ruotsin jäsenyydet ennen Vilnan huippukokousta.

Nausėda nosti esiin Turkin positiivisen roolin Ukrainan sodan ratkaisemisessa, kuten Ukrainan tukemisen ja Mustanmeren viljakuljetusten turvaamisen.

Molemmat presidentit ilmaisivat, että EU:n on tärkeää pitää yllä painetta Venäjää kohtaan ja valmistella uusia pakotteita.

Niinistö mainitsi loppukevennyksenä pyytäneensä Nausėdalta vinkkejä aidanrakennukseen. Liettua on rakentanut itärajalleen aidan torjuakseen Valko-Venäjän hybridivaikuttamisen siirtolaisten avulla. Suomella on meneillään raja-aitahankkeen suunnittelu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat