Tämä on Suomen Nato-hakemuksen tilanne tällä hetkellä

Vaikka Turkki ja Unkari ovat vielä Suomen Nato-jäsenyyksien hidasteina, Nato-prosessi on edennyt pitkin syksyä kotimaassa ja ulkomailla.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja presidentti Sauli Niinistö tapasivat Naton huippukokouksessa Madridissa kesällä.

4.11. 18:02

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien taustaneuvotteluissa on tapahtunut paljon pitkin syksyä.

Tänään perjantaina Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tapasi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoǧanin.

Lue lisää: Stoltenberg ja Erdoğan keskustelivat jälleen perjantaina Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä

Turkki on ollut Suomen Nato-jäsenyyden hidasteena toukokuusta asti. Edelleen jäsenyyden lopullinen toteutuminen on käytännössä kiinni Turkista.

Vaikka tilanne vaikuttaa jumiutuneen, syksyn aikana Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksissä on tapahtunut monia pieniä liikahduksia ja diplomatian on sanottu jopa kiihtyneen.

HS kokosi yhteen, mitä Suomen Nato-prosessista tulee tietää juuri nyt.

Mitä Nato-prosessissa on tapahtunut?

Suomi ja Ruotsi ovat tällä hetkellä Naton tarkkailijajäseniä.

Nato-maat allekirjoittivat Suomen ja Ruotsin niin sanotut liittymispöytäkirjat heinäkuun alussa Brysselissä. Ennen lopullista jäsenyyttä kaikkien 30 nykyisen jäsenmaan pitää vielä ratifioida eli vahvistaa liittymispöytäkirjat omien kansallisten käytäntöjensä mukaan.

Suomen ja Ruotsin jäsenyydet on ratifioinut 28 jäsenmaata. Viimeisimpänä niin teki Slovakia syyskuussa.

Nyt ratifioinnit puuttuvat enää kahdelta maalta, Unkarilta ja Turkilta.

Mitä Unkarin tilanteesta tiedetään?

Suomalaispoliitikot ovat puhuneet viime aikoina Unkarin ratifioinnin tilanteesta varsin optimistisesti. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi tällä viikolla, että hänen ymmärryksensä mukaan Unkarin ratifiointi olisi valmis joulukuun aikana.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi niin ikään tällä viikolla puhuneensa asiasta Unkarin pääministerin Viktor Orbánin kanssa puhelimitse.

”Hyvä, että Suomi voi luottaa Unkariin Nato-ratifioinnissamme. Odotan kovasti suomalais-ugrilaisen yhteytemme vahvistamista edelleen myös liittolaisina”, Niinistö kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

Lue lisää: Haavisto: ”Ymmärrykseni mukaan Unkarin ratifiointi on valmis joulukuun aikana”

Miten neuvottelut Turkin kanssa etenevät?

Suomi, Ruotsi, Turkki ja Nato ovat keskustelleet jäsenyyksien etenemisestä tiiviisti kesän ja syksyn ajan. Turkin julkiset vaatimukset ja huolet eivät ole juuri muuttuneet kesästä, jolloin Suomi, Ruotsi ja Turkki allekirjoittivat niin sanotun yhteisymmärrysasiakirjan.

Lokakuun puolivälissä puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) osallistui Naton puolustusministerikokoukseen. Siellä hän tapasi kahdenvälisesti muiden muassa Turkin puolustusministerin. Kaikkonen kuvaili tapaamista ”aivan hyödylliseksi”, mutta tietoja esimerkiksi aikataulusta ei saatu.

Lokakuun loppupuolella Suomen oikeusministeriön virkamiehet vierailivat Turkissa. Tapaamisesta kuultiin niukasti jälkikäteen, mutta oletettavasti sen aiheena olivat muun muassa Turkin Suomelle tekemät luovutuspyynnöt.

Ruotsin tuore hallitus avasi heti keskusteluyhteyden Turkkiin. Pääministeri Ulf Kristersson on puhunut Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa puhelimessa ja aikoo matkustaa Turkkiin 8. marraskuuta eli ensi viikon tiistaina.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg matkusti Turkkiin vierailulle torstaina. Hän tapasi tuolloin Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun.

”On aika toivottaa Suomi ja Ruotsi täysivaltaisiksi jäsenmaiksi. Odotan innolla molempien maiden toivottamista tervetulleiksi lähitulevaisuudessa”, Stoltenberg sanoi torstaina.

Myös Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin korkea neuvonantaja Jake Sullivan on vieraillut Istanbulissa ja vastaavasti turkkilainen valtuuskunta on käynyt Washingtonissa. Keskustelujen aiheina olivat muun muassa Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyydet sekä Turkin havittelemat hävittäjät.

Lue lisää: Stoltenberg haki ratkaisua Turkissa: ”On aika toivottaa Suomi ja Ruotsi täysi­valtaisiksi jäsen­maiksi”

Lue lisää: Turkin Nato-kiristyksestä alkavat paukut loppua, arvioivat tutkijat

Voiko Turkki hyväksyä Suomen jäsenyyden, mutta ei Ruotsia?

Asiantuntijat ovat arvioineet olevan mahdollista, että Turkki ratifioisi Suomen jäsenyyden mutta ei Ruotsin.

Ulkoministeri Çavuşoğlu toisti torstaina, että Turkilla ei ole niinkään ongelmia Suomen kanssa.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi torstaina lähteisiinsä vedoten, että Turkki tuskin ratifioi Ruotsin jäsenyyttä tämän vuoden puolella.

Suomen ja Ruotsin päättäjät ovat kuitenkin toistelleet viime aikoina, että maat aikovat liittyä Natoon käsi kädessä. Sitä pidetään molempien maiden ja Naton etujen mukaisena.

”Keskustelut sekä presidentti Niinistön että pääministeri Sanna Marinin kanssa vahvistavat juuri sen, mitä uskoin: Me viemme matkan loppuun yhdessä, Ruotsi ja Suomi menevät käsi kädessä, kuten olemme tehneet koko matkan ajan”, sanoi esimerkiksi Ruotsin pääministeri Kristersson vierailullaan Suomessa.

Lue lisää: Ruotsin pääministeri: Nato-solmua Turkin kanssa ei ole helppo ratkaista

Lue lisää: Asiantuntija: Turkki saattaa ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden ennen kuin Ruotsin

Miten Nato-jäsenyys etenee, kun kaikki maat ovat antaneet hyväksyntänsä?

Kun kaikki 30 Nato-maata ovat ratifioineet jäsenyydet, lopullinen hyväksyntä palautuu hakijamaihin eli Suomeen ja Ruotsiin.

Hallitus on laatinut asiasta esitysluonnoksensa, joka on parhaillaan lausuntokierroksella noin kolme viikkoa.

Lue lisää: Esitys­luonnos Suomen Natoon liittymisestä valmistui, tässä on sen keskeinen sisältö

Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr) mukaan on mahdollista, että Suomessa Nato-lain käsittely aloitettaisiin jo ennen kuin kaikki muut Nato-maat ovat ratifioineet jäsenyyden. Päätöstä tästä ei ole toistaiseksi tehty. Presidentin lopullinen päätös pitää joka tapauksessa tehdä vasta, kun ratifioinnit muissa maissa ovat toteutuneet.

Kun Turkin ja Unkarin ratifioinnit ja lausuntojen kerääminen luonnoksesta ovat valmiita, hallitus antaa lakiesityksen eduskunnalle. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) on vakuuttanut esitykselle sujuvaa käsittelyä, vaikka se annettaisiin eduskunnan vaaliloman aikaan maaliskuussa.

Hallitus toivoo, että päätös ehdittäisiin tehdä ennen eduskuntavaaleja ja uutta hallitusta.

Lue lisää: Hallitus toivoo, että Nato-tie ehtisi maaliin ennen vaalitaukoa – lain käsittely mahdollista aloittaa jo ennalta

Kun Suomi on hyväksynyt liittymissopimuksen, liittymiskirja talletetaan Yhdysvaltain hallitukselle ja Suomesta tulee Naton jäsen.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat