Yli puolet suomalaisista pitää yhä Marinin hallituksen työtä onnistuneena

Suomalaiset suhtautuvat tällä hetkellä puolueista myönteisimmin kokoomukseen ja Sdp:hen, kertoo tuore puoluebarometri.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaalitentissä kesällä 2021.

4.11. 14:00

Suomalaisten enemmistö, 53 prosenttia, pitää pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen työtä varsin onnistuneena, selviää tuoreesta puoluebarometristä.

Osuus on säilynyt samankaltaisena kuin kahdessa edellisessä mittauksessa viime keväänä ja vuosi sitten syksyllä. Suosio on kuitenkin heikompaa kuin koronakeväänä 2020, jolloin hallituksen työtä piti varsin onnistuneena 69 prosenttia suomalaisista.

Marinin hallitus on vuodesta 1991 alkaneen mittaushistorian aikana ainoa hallitus, jonka toimintaa suomalaisten enemmistö on pitänyt hyvänä.

Tuoreessa mittauksessa 15 prosenttia suomalaisista ajattelee hallituksen toimineen hyvin ja 38 prosenttia melko hyvin. Melko huonoksi hallituksen toimintaa arvioi 20 prosenttia, ja toiset 20 prosenttia pitää Marinin hallituksen toimintaa huonona.

Erityisesti hallituspuolueiden kannattajat arvioivat hallituksen onnistuneen hyvin.

Ainoastaan keskustan kannattajien arviot ovat hallituksesta ovat muita huonompia. Heistäkin 60 prosenttia pitää hallituksen työtä vähintään melko onnistuneena, kun muiden hallituspuolueiden kannattajista näin ajatteli vähintään 80 prosenttia.

Opposition toimintaa pitää onnistuneena 29 prosenttia suomalaisista. Kansalaisten arviot jakautuvat asiassa vahvasti puoluekantojen mukaan.

Puolueista suomalaiset suhtautuvat myönteisimmin kokoomukseen ja Sdp:hen. Kokoomukseen suhtautuu myönteisesti 47 prosenttia suomalaisista, Sdp:hen 43 prosenttia.

Nämä puolueet olivat suosituimpia myös viime kevään puoluebarometrissä.

Seuraavaksi myönteisimmin suomalaiset suhtautuvat Rkp:hen ja vihreisiin. Niihin kumpaankin suhtautuu positiivisesti 38 prosenttia kansasta.

Keskustaan suhtautuu myönteisesti 36 prosenttia, vasemmistoliittoon 35 prosenttia ja perussuomalaisiin 32 prosenttia suomalaisista. Kristillisdemokraatteihin suhtautuu myönteisesti 28 prosenttia ja Liike nytiin 27 prosenttia.

Viime kevääseen verrattuna perussuomalaisten suosio on kasvanut kolme prosenttiyksikköä. Arviot ovat laskeneet erityisesti Sdp:llä (6 prosenttiyksikköä), keskustalla (4 prosenttiyksikköä) ja Liike nytillä (7 prosenttiyksikköä).

Tutkimuksen tehnyt Kantar Public huomauttaa, että pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna moneen puolueeseen suhtaudutaan tällä hetkellä varsin myönteisesti.

Suomalaisilta kysyttiin myös, kuinka todennäköisesti he äänestävät ensi kevään eduskuntavaaleissa. 68 prosenttia vastasi aikovansa varmasti äänestää.

Tulos on kaksi prosenttiyksikköä vähemmän kuin vastaavana ajankohtana 2018, ennen viime eduskuntavaaleja. Lopulta kevään 2019 eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli noin 69 prosenttia.

Iäkkäät arvioivat äänestävänsä varmasti useammin kuin nuoremmat suomalaiset. Lisäksi äänestämisen todennäköisyyttä nostavat korkea koulutustaso, hyvätuloisuus ja hyväosaisuus.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin:

  • Kantar Public on toteuttanut tutkimuksen 11.–20. lokakuuta 2022.

  • Tutkimus on toteutettu Gallup Forum -verkkopaneelissa.

  • Haastateltu joukko edustaa Suomen 15-79-vuotiasta väestöä pois lukien ahvenanmaalaiset.

  • Äänestämistä koskevat kysymyksenasettelut esitettiin äänestysikäisille.

  • Haastattelujen kokonaismäärä on 1 210.

  • Tutkimustulosten tilastollinen virhemarginaali on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimmillaan koko aineiston tasolla.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat