Oppositio haastoi kyselytunnilla hallitusta sen toimintakyvystä: ”Katsomme erikoista näytelmää”

Hallituksen sisällä repesi torstaina riita saamelaiskäräjälaista.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kysyi eduskunnan kyselytunnilla, onko hallitus toimintakykyinen. ”Katsomme omituista näytelmää saamelaiskäräjälaista. Elämme erittäin vaikeaa aikaa ja nyt jos joskus Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen”, hän sanoi.

10.11. 15:25 | Päivitetty 10.11. 18:11

Hallitus kohtasi opposition perinteiseen tapaan kyselytunnilla torstaina.

Hallituksen sisäinen tilanne on epävakaa, kun torstaina hallituksessa repesi jälleen uusi riita, tällä kertaa saamelaiskäräjälain uudistuksesta. Keskusta vastustaa sitä, mutta pääministeri Sanna Marin (sd) pitää sen edistämistä tärkeänä.

Marin on halunnut antaa saamelaiskäräjälain uudistuksesta hallituksen esityksen huolimatta siitä, että keskusta vastustaa sitä. Tarkoituksena oli, että esitys olisi annettu, vaikka keskustan ministerit olisivat äänestäneet sitä vastaan. Tämä olisi ollut poikkeuksellista.

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko arvosteli Marinia tiukasti Twitter-viestissään torstaina aamupäivällä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kysyi pääministeriltä kyselytunnilla, onko hallitus toimintakykyinen.

”Katsomme omituista näytelmää saamelaiskäräjälaista. Elämme erittäin vaikeaa aikaa ja nyt jos joskus Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen.”

Myös Liike Nytin Harry Harkimo halusi vastauksen samaan kysymykseen.

”Pitäisikö laittaa pillit pussiin?” Harkimo kysyi.

Vastauksessaan Marin viittasi maailmanpoliittisesti vakavaan tilanteeseen.

”Ei meidän pidä laittaa pillejä pussiin, vaan meidän pitää hoitaa näitä kaikkia asioita, jotka meidän käsissämme ovat”, hän sanoi.

”Minun mielestäni meillä on toimintakykyä ja toivon mukaan eduskunnallakin on toimintakykyä.”

Lue lisää: Marin: Toivon, ettei yksikään hallitus­puolue ajaisi maata tahallaan hallitus­kriisiin

Lue lisää: Hallituksessa kova riita saamelais­käräjä­laista – Keskusta esti esityksen etenemisen eduskuntaan tänään

Hallituksessa on viime päivinä ollut kovaa vääntöä myös muista asioista.

Hallituksessa oli erimielisyyttä EU:n ennallistamisasetuksesta, josta oppositio teki välikysymyksen. Etenkin keskustaa oli vaikea saada taipumaan yhteiseen kantaan, mutta HS:n tietojen mukaan välikysymysvastauksen taakse saatiin lopulta kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmät. Hallituksen luottamuksesta äänestetään huomenna perjantaina.

Kokoomuksen kansanedustaja Anne-Mari Virolainen halusi kyselytunnilla varmistuksen sille, että hallituksen rivit todella pysyvät kasassa.

”Voitteko taata, että myös vihreät ja vasemmistoliitto ovat ennallistamisasetusta vastaan, jos siihen ei saada neuvoteltua Suomen haluamia muutoksia?”

Virolainen tivasi ympäristöministeri Maria Ohisalolta (vihr), edistääkö hän ministerinä Suomen linjaa, vaikka se olisi erilainen kuin hänen oman ryhmänsä kanta.

”Ministerinä edistän Suomen kantaa”, Ohisalo sanoi.

Sekä Ohisalo että Marin korostivat kyselytunnilla, että hallituksen kanta on asetusta kohtaan on kriittinen. Neuvottelut EU:ssa jatkuvat, ja Suomi pyrkii saamaan esitykseen muutoksia, muun muassa laskemaan sen hintaa Suomelle. Ministerit syyttivät kokoomusta siitä, että sen mielestä Suomen olisi pitänyt torpata esitys.

”Me pyrimme vaikuttamaan sisältöön. Jos lopullinen versio ei ole riittävän hyvä, voimme aina sanoa ei”, Marin sanoi.

Kokoomuksen Sanni Grahn Laasonen sanoi, että Suomen tosiaan olisi pitänyt ottaa heti kielteinen kanta.

”Kielteinen kanta olisi pitänyt tehdä selväksi. Ei se sulje neuvotteluovia”, Grahn-Laasonen sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat