Apulais­pää­sihteeri: Suomi voi ottaa Natossa johtavan roolin resilienssin kehittämisessä

Suomen ja Ruotsin puolustusministerit puhuvat tiistaina Espoon Hanasaaren kulttuurikeskuksessa järjestettävässä tapahtumassa.

Ruotsin uusi puolustusministeri Pål Jonson tapasi Suomen puolustusministerin Antti Kaikkosen (kesk) vierailullaan Helsingissä lokakuussa.

8.11. 8:28 | Päivitetty 8.11. 11:16

Suomi ja Ruotsi voivat ottaa sotilasliitto Natossa roolia erityisesti yhteiskuntien resilienssin ja siviilivalmiuden kehittämisessä, sanoo Naton puolustuspolitiikan ja strategisen suunnittelun apulaispääsihteeri Jörg See.

See puhui aiheesta tiistaina Espoossa järjestetyillä suomalais-ruotsalaisilla Hanakäräjillä. Hän kehui Suomen ja Ruotsin olevan esimerkillisiä yhteiskunnan resilienssin säilyttämisessä.

”Uskon että Ruotsi ja Suomi voivat ottaa siinä johtavan roolin”, See sanoi.

Seen mukaan maat voivat tuoda energiaa Naton suunnitteluun aiheen parissa ja toimia resilienssin rakentamisessa linkkinä EU:n ja Naton välillä.

Hanasaaren kulttuurikeskuksessa järjestettävillä Hanakäräjillä käsitellään Natoa sekä Suomen ja Ruotsin tulevaa puolustusliiton jäsenyyttä. HS näyttää kello 10 alkaneen tapahtuman suorana lähetyksenä.

Parhaillaan määritellään Seen mukaan sitä, mitä Suomelta ja Ruotsilta odotetaan, kun maista tulee Naton täysjäseniä. See muistutti, että Nato-jäsenyys tuo maille myös velvollisuuksia.

Jäsenmaiden täytyy puolustaa paitsi omaa aluettaan, myös muuta liittokuntaa yhdessä sovitulla tavalla.

”Määrittelemme, mikä on reilu osuus ja kohtuullinen haaste”, See sanoo.

See totesi, että Naton kansainvälinen henkilökunta, johon hän itsekin kuuluu, on työskennellyt Suomen ja Ruotsin kanssa tiiviisti kesästä lähtien.

Muun muassa Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson puhuu Hanakäräjillä tiistaina.

Myös Suomen puolustusministerin Antti Kaikkosen (kesk) oli tarkoitus olla paikalla, mutta hänen kerrottiin olevan poissa sairastumisen vuoksi.

Mukana ovat myös Suomen ja Ruotsin puolustusvaliokuntien puheen- ja varapuheenjohtajat Antti Häkkänen (kok), Jari Ronkainen (ps), Peter Hultqvist ja Sven-Olof Sällström.

Tapahtumassa puhui aamupäivällä myös Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Douglas T. Hickey.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat