Hallituspuolueiden kansan­edustajat moittivat pääministeri Marinia: Sanat eivät vastaa tekoja

Pääministeri Marinin puolueen Sdp:n kansanedustajat ovat eduskunnassa asettuneet luonnon ennallistamiseen liittyen opposition linjalle.

Kansanedustaja Jenni Pitko (vihr) kuvattuna eduskunnassa lokakuussa.

8.11. 13:08 | Päivitetty 8.11. 16:57

Osa hallituspuolueiden vihreiden ja vasemmistoliiton kansanedustajista moittii pääministeri Sanna Marinin (sd) toimintaa ilmasto- ja luontokysymyksissä.

Vihreiden kansanedustaja Jenni Pitko arvostelee viestipalvelu Twitterissä Marinia kaksilla rattailla ajamisesta asiassa.

”Ajatelkaa jos jonkun maan johtaja vaatisi maailmalla toimia ilmastokriisin ja luontokadon pysäyttämiseksi, mutta kotimaassa ajaisi niiden torppaamista”, Pitko kirjoittaa.

”Odotan pääministeriltä yhtä linjakasta vastausta välikysymykseen EU:n ennallistamisesta kuin mitä hän puhui juuri Egyptissä.”

Myös vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo kirjoitti asiasta keskiviikkona.

”On hyvin vaikea ymmärtää, että samaan aikaan kun Sdp asettuu vastustamaan hallituksen esitystä ennallistamisasetuksesta, käydään maailmalla kertomassa, kuinka tärkeää on, että ilmastokriisiä vastaan tehdään kaikki mahdollinen. Voiko sanat olla räikeimmin vastaamatta tekoja?” Honkasalo sanoo Twitterissä.

Honkasaloa komppaa europarlamentaarikko Silvia Modig (vas), jonka mukaan ”tämä toiminta näyttäytyy hyvin ristiriitaisena myös tänne Brysseliin”.

Kansanedustajat viittaavat pääministeri Marinin maanantaina pitämään puheeseen YK:n ilmastokokouksessa Egyptissä. Marin vaati puheessaan maailman johtajilta ilmastosuunnitelmien konkreettista toimeenpanoa.

”Mitä pidempään odotamme, sitä enemmän se maksaa”, Marin muun muassa sanoi.

Marin kutsui 2020-lukua ”kriittiseksi vuosikymmeneksi”, jolloin jokaisella ilmastotoimella on merkitys tulevaisuuden kannalta. Hän myös kehui Suomen nykyhallituksen ilmasto-ohjelmaa kunnianhimoiseksi ja mainitsi Suomen tavoitteen hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä.

Lue lisää: Marin vaati nopeita ilmasto­toimia: ”Mitä pidempään odotamme, sitä enemmän se maksaa”

Samaan aikaan Suomessa keskustellaan EU-komission ehdotuksista luonnon ennallistamiseksi. Hallituspuolueet ovat erimielisiä siitä, millainen kanta Suomen pitäisi ottaa ehdotuksiin.

Pääministeri Marinin puolueen Sdp:n sekä keskustan ja Rkp:n kansanedustajat ovat eduskunnassa asettuneet opposition linjalle, hallituksen alkuperäistä kantaa vastaan. Vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat ovat puolustaneet hallituksen alkuperäistä, syyskuussa syntynyttä sopua.

Sdp:n varapuheenjohtaja Niina Malm on sanonut, että puolueen mielestä pitäisi voimakkaammin korostaa, että Suomen mielestä linjaukset metsäpolitiikasta eivät kuulu EU:lle.

Lue lisää: Sdp:n edustajat lipesivät hallituksen linjasta luonnon ennallistamisessa – näin vara­puheenjohtaja Niina Malm selittää

Hallituksen on laadittava huomiseen keskiviikkoon mennessä vastauksensa opposition asiasta tekemään välikysymykseen, mutta yhtenäisen kannan

muodostaminen on osoittautunut erittäin vaikeaksi.

Hallituksen luottamuksesta on määrä äänestää perjantaina.

Lue lisää: Tukeeko keskusta hallitusta väli­kysymyksessä? Näin ryhmänjohtaja kommentoi

Lue lisää: Hallituksen kohtalo on nyt keskustan eduskun­taryhmän käsissä: Välikysymys­riidassa alustava sopu, mutta ryhmä ei ole hyväksynyt

Lue lisää: Hallituksen kohtalo on nyt keskustan eduskun­taryhmän käsissä: Välikysymys­riidassa alustava sopu, mutta ryhmä ei ole hyväksynyt

Vihreiden eduskuntaryhmän johtaja, kansanedustaja Atte Harjanne pitää ennallistamisasetuksesta syntynyttä poliittista ”hässäkkää” erikoisena. Hänen mielestään valtioneuvostossa hallituspuolueiden yhdessä valmistelema kanta EU:n esitykseen on huomioinut ne kehittämistarpeet ja haasteet, joita keskustelussa on myöhemmin nostettu esiin.

”Ehkä tässä vaalien läheisyys näkyy”, Harjanne sanoo.

Pääministeri Marinia tai muita hallituskumppaneita kuten keskustaa vihreiden Harjanne ei halua arvostella sen kummemmin.

”En lähde pääministeriä arvostelemaan. Minusta on tärkeää, että Suomi tekee vaikuttavaa ilmastopolitiikkaa kansallisesti ja kansainvälisesti, ja että puheet ja teot stemmaavat. Sitä linjaa tässä pitää noudattaa tietenkin.”

Harjanne muistuttaa, että päätös ennallistamiskysymyksessä on nyt eduskunnalla. Asetukseen liittyy vielä EU-prosessikin, joka voi olla pitkä.

”Ymmärrän, että oppositiolla on tässä pelin paikka. Pallo pitäisi kuitenkin pitää isossa kuvassa eli siinä, miten teemme mahdollisimman hyvää EU-tason ja kansallista lainsäädäntöä, joka turvaa luonnon monimuotoisuuden ja kestävän talouden”, Harjanne sanoo.

Harjanne uskoo hallituksen selviävän välikysymysäänestyksestä. Vihreiden ryhmänjohtaja sanoo, että välikysymyksiin vastaaminen on tähänkin asti ollut viiden puolueen yhteisjumppaa.

”Luotan siihen, että saadaan ison salin luottamus, ja että pääsemme tekemään seuraavia hommia”, Harjanne sanoo.

On silti mahdollista, että viiden puolueen yhteishallitus kaatuu perjantain välikysymysäänestykseen.

Se olisi tälle poliittiselle kiistalle varsin kummallinen loppu, Harjanne arvioi.

”Olisi hyvin erikoista, että Suomen hallitus meidän turvallisuusympäristömme ottaen huomioon kaatuisi ikään kuin akateemiseen kiistelyyn tietynlaisesta eurooppalaisesta vaikuttamisen asennosta, etenkin kun samainen hallitus on jo kerran tehnyt hyvän ja tasapainoisen linjan tähän asiaan”, Harjanne sanoo.

Lue lisää: Maria Ohisalo syyttää Suomen metsä­teollisuutta ”käsittämättömästä pelottelusta”

Lue lisää: Ohisalon olisi ”hyvä katsoa peiliin”, MTK:n puheen­johtaja vastaa ministerin pelottelu­syytöksiin

Muokkaus 8.11. klo 15.59: Lisätty Veronika Honkasalon ja Silvia Modigin kommentit.

Muokkaus 8.11. klo 16.58: Lisätty Atte Harjanteen kommentit.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat