Kaikkonen venäläisten kiinteistö­kauppojen täys­kiellosta: ”Kansalaisuuteen perustuvaa vainoa tähän maahan ei saa syntyä”

Eduskunnassa keskusteltiin tiistaina hallituksen lakiesityksestä, joka kiristäisi ulkomaalaisten mahdollisuuksia ostaa kiinteistöjä Suomessa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) osallistui eduskunnan täysistuntoon tiistaina.

8.11. 15:46

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) vaatii malttia vaatimuksissa venäläisten kiinteistökauppojen kieltämisestä täysin.

Eduskunnassa keskusteltiin tiistaina hallituksen lakiesityksestä, joka kiristäisi ulkomaalaisten mahdollisuuksia ostaa kiinteistöjä Suomessa. Sen mukaan puolustusministeriö voisi kieltää kiinteistön hankinnan, mikäli hankinta uhkaisi kansallista turvallisuutta.

Puolustusministeriössä selvitetään lisäksi, pitäisikö venäläisten kiinteistökaupat kieltää kokonaan. Mietinnön on määrä valmistua joulukuussa.

Puolustusministeri Kaikkonen pitää hallituksen esitystä kansallisen turvallisuuden kannalta merkittävänä, mutta toivoo malttia keskusteluun täyskiellosta.

”Vaikka otamme turvallisuutemme erittäin vakavasti, kansalaisuuteen perustuvaa vainoa tähän maahan ei saa syntyä”, hän sanoi tiistaina eduskunnassa.

Venäläisten kiinteistökauppojen määrä on kasvanut merkittävästi tänä vuonna. Aiemmin syksyllä aihe herätti keskustelua, kun Kankaan­päässä pitkään tyhjillään olleen vanhainkodin kerrottiin myydyn venäläisille.

Kaikkonen korosti, että Suomessa on varsin suuri maassa pysyvästi asuvien venäläisten joukko, joka ei ole yhtenäinen ryhmä esimerkiksi suhtautumisessaan Venäjän nykyjohtoon.

”Viranomaiset kyllä valvovat epäilyttävää toimintaa ja työkalut siihen puuttumiseksi ovat olemassa”, Kaikkonen sanoi.

Hänestä asiassa on ”hyvä pitää pää kylmänä ja tehdä huolellista virkavalmistelua”.

Kaikkonen lisäksi totesi, että aiemmin syksyllä tehty päätös kiristää venäläisten viisumikäytäntöjä on vähentänyt lupaharkintaan tulevien kiinteistökauppojen määrää.

Aiemmin Kaikkonen ja asiantuntijat ovat sanoneet HS:lle, että venäläisten kiinteistökauppojen täyskieltoon voisi liittyä perustuslaillisia ongelmia tai hidasteita.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat