Tukeeko keskusta hallitusta väli­kysymyksessä? Näin ryhmänjohtaja kommentoi

Kalli luottaa siihen, että välikysymysvastaus ”on lopulta Suomen edun mukainen”. Taustakeskusteluissa useat keskustalaiset arvioivat, että vähintään lähes koko ryhmä äänestää hallituksen luottamuksen puolesta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli.

8.11. 15:31

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli ei vielä tiistaina iltapäivällä ottanut kantaa siihen, tyydyttääkö hallituksessa pitkään valmisteltu välikysymysvastaus ryhmää.

Hän sanoi luottavansa siihen, että välikysymysvastaus ”on lopulta Suomen edun mukainen”.

Opposition välikysymys käsittelee hallituksen EU-vaikuttamista luonnon ennallistamista käsittelevässä asetuksessa.

”Keskusta pitää välttämättömänä, että Suomen kanta ennallistamisasetukseen on Suomen edun mukainen. Ja samaa edellytämme tietenkin myös välikysymysvastaukselta”, Kalli sanoi toimittajille eduskunnassa.

Keskustan eduskuntaryhmä käsittelee asiaa todennäköisesti myöhemmin tiistaina.

Lue lisää: Hallituksen kohtalo on nyt keskustan eduskun­taryhmän käsissä: Välikysymys­riidassa alustava sopu, mutta ryhmä ei ole hyväksynyt

Useat keskustalaiset arvioivat taustakeskusteluissa, että todennäköisesti koko ryhmä tai ainakin lähes koko ryhmä äänestää hallituksen luottamuksen puolesta.

Jotkut keskustalaiset pitivät tiistaina mahdollisena, että enintään muutama keskustan kansanedustaja saattaisi äänestää hallituksen luottamusta vastaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd) vastaa välikysymykseen eduskunnassa huomenna keskiviikkona. Hallituksen luottamuksesta on määrä äänestää perjantaina.

Keskeisessä roolissa välikysymyksessä on EU:n ennallistamisasetus. Hallituksen rivit ovat jo rakoilleet, kun hallituksen yhdessä sopimaa kantaa asetukseen on käsitelty eduskunnassa.

Esityksen mukaan muun muassa vesialueita, soita ja metsiä pitää EU:n alueella ennallistaa ensi alkuun vuoteen 2030 mennessä vähintään 20 prosenttia. Kyse ei ole alueiden suojelusta, vaan esimerkiksi vesien palauttamisesta 1950-luvun alun tilaan.

Hallitus hyväksyi yksimielisesti kannanoton asetukseen, mutta varsinaisen Suomen kannan muodostaa eduskunnan suuri valiokunta marraskuun lopussa.

Hallituksen kannassa vaaditaan muutoksia asetukseen, jotta se olisi hyväksyttävissä. Eduskuntakäsittelyssä erityisesti keskusta, mutta myös Sdp ja Rkp ovat halunneet Suomen linjaan tiukempia muotoiluja.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat