Ennallistamis­asetuksesta keskusteltiin värikkäästi ja paikoin kiivaasti

Hallituksella oli suuria vaikeuksia laatia välikysymykseen keskustalle kelpaava vastaus.

Pääministeri Sanna Marin ja muita ministereitä eduskunnan täysistunnossa syyskuussa.

9.11. 13:53 | Päivitetty 9.11. 21:18

Hallitus antoi keskiviikkona opposition välikysymykseen vastauksensa, jota hallituspuolueet olivat sorvanneet tuntikausia viime päivien aikana. Hallitus ajautui kriisin partaalle yrittäessään löytää muotoilua, joka kelpasi myös keskustalle.

Lue lisää: Hallituksella suuria vaikeuksia saada aikaan vastausta väli­kysymykseen – HS:n lähteet kertovat kovista kiistoista

Suomella on vain yksi kanta, totesi pääministeri Sanna Marin (sd) lopulta vastatessaan välikysymykseen keskiviikkona eduskunnassa.

Välikysymyksessä on kyse Suomen EU-vaikuttamisesta ja kannasta ehdotettuun asetukseen luonnon ennallistamiseksi. Oppositio moittii hallitusta siitä, että se on ollut asiassa epäyhtenäinen. Se arvostelee myös, että asetus tulisi Suomelle kalliiksi ja puuttuisi liikaa metsäpolitiikkaan.

”Ennallistamisasetuksella on tärkeä tarkoitus, mutta ehdotus ei ole hyväksyttävissä ilman olennaisia muutoksia”, Marin sanoi.

Jos neuvotteluissa ei saavuteta hyväksyttävää kokonaisratkaisua, Suomella on hallituksen mukaan perusteet äänestää lopputulosta vastaan.

Koska asia on vielä varhaisessa neuvotteluvaiheessa, asetus ei edes tule Suomen äänestettäväksi vielä tämän hallituksen aikana. Eduskuntavaalit käydään huhtikuussa.

Marin sanoi, että Suomi on sitoutunut luontokadon pysäyttämiseen ja että luonnon tilan parantaminen on välttämätöntä. Toisaalta Marin totesi hallituksen viestin olevan, että metsäpolitiikka kuuluu kansallisen päätäntävallan piiriin.

EU-komission arvion mukaan ennallistamisasetus toisi Suomelle mittavat kustannukset. Opposition mielestä hallitus ei ole puuttunut tähän tarpeeksi ajoissa.

”Valtioneuvosto pitää välttämättömänä, että Suomelle syntyviä kustannuksia pyritään alentamaan merkittävästi. Tämä on keskeinen tavoitteemme”, Marin sanoi.

Kustannusten pienentämisen lisäksi asetuksen hyväksyminen edellyttäisi hallituksen mukaan, että jäsenvaltioiden liikkumavaraa ja keinovalikoiman joustavuutta turvataan tai lisätään.

Lue lisää: Luonnon ennallistamisen ison kustannus­arvion takana ovat osin Suomen omat laimin­lyönnit

Hallituksen vastaus oppositiolle ei ole Suomen kanta EU-ehdotukseen. Sen päättää eduskunnan suuri valiokunta. On arvioitu, että se saisi lausuntonsa asiasta valmiiksi marraskuun loppuun mennessä.

Opposition mielestä hallituksen tulisi ottaa ennallistamisasetukseen ”selkeän kielteinen kanta”, kuten esimerkiksi Sanni Grahn-Laasonen (kok) totesi.

”Komission esitys EU:n ennallistamisasetukseksi on niin räikeästi epäreilu ja kallis Suomelle, ettei pitäisi olla mitään epäselvää siinä, että Suomen olisi Ruotsin lailla pitänyt vastustaa asetusta alusta alkaen”, Grahn-Laasonen sanoi.

Samaa mieltä oli perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra. Hänen mielestään komission ehdotusta ei pitäisi hyväksyä missään muutetussakaan muodossa. Purran mukaan kyse on periaatteesta.

”Meille ei kelpaa suomalaisten metsien ryöstö paljon, mutta ei myöskään vähän vähemmän.”

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah korosti puheessaan hallituksen sisäistä erimielisyyttä, erityisesti keskustan ja vihreiden risteäviä näkemyksiä.

”Brysseliin on viety Suomesta kilvan vähintään kahta eri viestiä”, hän sanoi.

Välikysymyksen jättivät kaikki oppositiopuolueet eli kokoomus, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Eduskunnan keskustelu aiheesta oli ennakko-odotusten mukaisesti värikästä ja paikoin kiivastakin. Keskustan ja vihreiden eriävät linjat kuuluivat puheista.

”Brysselin pakkovallalle pitää sanoa ei niin, että kovakorvaisinkin komissaari kuulee”, sanoi Anne Kalmari (kesk).

Kalmarin mukaan keskusta ei hyväksy EU-komission esittämää asetusta. Hänen mukaansa keskusta on tyytyväinen siihen, että että pääministeri kiristi hallituksen linjaa.

Vihreiden Atte Harjanne puolestaan totesi, että asetusta tarvitaan. Hänen mukaansa Suomen etu on ”reilu ja tieteelliseen tilannekuvaan pohjaava, luonnon tilaa vahvistava ja kestävän talouden edellytykset turvaava sääntely”.

”Toimivat markkinat ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet jarruttajien ja pelottelijoiden maalaamat uhat ja hintalaput liioitelluksi”, Harjanne sanoi.

Yhteisen vastuksen keskusta ja vihreät löysivät kokoomuksesta.

Keskustan maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) esimerkiksi haastoi kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa puolueen edustajien metsäpolitiikasta.

”Koska kokoomus antaa epäluottamuslauseen Sirpa Pietikäiselle, joka kokoomuksen riveissä koko ajan syö maata Suomen metsäpolitiikan alta EU:ssa? Koska kokoomus erottaa Sirpa Pietikäisen, joka toimii Suomen kansallisia etuja vastaan europarlamentissa kokoomuksen mandaatilla?” Kurvinen kysyi.

Sirpa Pietikäinen on kokoomuksen europarlamentaarikko, joka on puolustanut ennallistamisasetusta.

Lue lisää: Mepit Niinistö ja Modig arvostelevat Marinia: ”Selkä­­rangatonta vastuun pakoilua”

Lue lisää: Ministeri Ohisalo opposition väli­kysymyksestä: ”Surullista”

Vihreiden riveistä kokoomusta puolestaan arvosteli ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo. Hän kehotti Orpoa kuuntelemaan Pietikäistä ja kokoomuksen entistä kansanedustajaa, luontoihmisenä tunnettua Pertti Salolaista.

Eduskunnan yleisö­lehterillä osoitettiin mieltä luontokatoa vastaan.

Iltapäivällä täysistunto keskeytyi lyhyeksi hetkeksi, kun täysistuntosalin yleisölehterille ilmestyi luontotoimia puolustavia mielenosoittajia.

Lehterillä oli kuusi mielenosoittajaa, joilla oli kaksi kylttiä. Toisessa luki: ”Aiotteko todella pysäyttää luontokadon?” ja toisessa oli jatkoksi: ”Vai ette?". Mielenosoittajat olivat nuorehkoja naisia.

Puhemies Antti Rinne (sd) pyysi henkilökuntaa poistamaan mielenosoittajat, ja tilanne oli ohi alle minuutissa. Mielenosoittajat poistuivat sopuisasti.

Täysistunnon kanssa samaan aikaan järjestettiin Eduskuntatalon edustalla ympäristötoimijoiden mielenosoitus. Sen olivat kutsuneet koolle Luonto-Liiton metsäryhmä, Elokapina, Greenpeace ja Ei polteta tulevaisuutta -kampanja

Kiista ennallistamisasetuksesta jatkuu seuraavaksi välikysymysäänestyksellä perjantaina. On vielä mahdollista, että lopulta muutama keskustalainen lipeää rivistä ja äänestää hallituksen luottamusta vastaan.

Lue lisää: Valtava pala Suomea pitää pian palauttaa luonnon­tilaan – Tätä EU:n määräys tarkoittaa

Lue lisää: Hallitus tuskin kaatuu, mutta tänään on edessä värikäs keskustelu – tästä on kyse välikysymys­­draamassa

Seurasimme eduskuntakeskustelun alkupuolta hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat