Näistä virkkeistä hallitus kiisteli tuntikausia

HS:n tietojen mukaan erityisesti välikysymysvastauksen viimeisistä virkkeistä käytiin kova kiista.

Opetusministeri Li Andersson (vas), ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr), pääministeri Sanna Marin (sd), valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kuvattiin syyskuussa.

9.11. 13:46

Hallitus ehti ajautua tällä viikolla kriisin partaalle yrittäessään sorvata yhteistä vastausta opposition välikysymykseen, joka liittyy EU:n ennallistamisasetukseen.

Vaatimuksia esitti erityisesti keskusta, joka halusi tiukentaa hallituksen aiemmin muodostamaa yhteistä kantaa. Yhteinen vastaus saatiin lopulta aikaan yli 30 tunnin neuvottelujen jälkeen. Myös keskustan eduskuntaryhmä hyväksyi sen pitkän kokouksen jälkeen tiistai-iltana.

HS:n tietojen mukaan erityisesti vastauksen viimeisistä virkkeistä käytiin kova kiista. Tällaiseen muotoon ne lopulta kirjoitettiin:

”Mikäli neuvotteluissa ei saavuteta hyväksyttävää kokonaisratkaisua, Suomella on perusteet äänestää lopputulosta vastaan. Lopullisen kantansa ehdotuksen sisältöön ja äänestyspäätöksensä Suomi muodostaa neuvotteluiden loppuvaiheessa Suomen kokonaisetua arvioiden.”

Pääministeri Sanna Marin (sd) esitti hallituksen vastauksen välikysymykseen eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.

Lue lisää: Pääministeri Marin: Ennallistamis­asetus ”ei ole hyväksyttävissä ilman olennaisia muutoksia” – suora lähetys jatkuu

Hallituspuolueiden kiistassa oli siis erityisesti kyse siitä, kuinka vahvasti Suomi ilmaisee vastustavansa EU:n asetusta, jos siihen ei tule Suomen haluamia muutoksia.

Vihreät ja vasemmistoliitto eivät halunneet välikysymysvastauksessa kategorisesti sanoa, että Suomi äänestää vastaan ja keskusta halusi.

Hallitus kiisteli välikysymysvastauksesta, vaikka vastauksessa ei edes päätetä Suomen linjaa EU-asetukseen. Suomen linjan päättää eduskunnan suuri valiokunta marraskuun loppuun mennessä.

Hallituksen aiemmin hyväksymä yksimielinen kanta käy ilmi hallituksen eduskunnalle antamasta niin sanotusta U-kirjelmästä.

Siinä todetaan muun muassa näin:

”Valtioneuvosto kiinnittää huomiota siihen, että komission ehdotus sellaisenaan aiheuttaisi Suomelle erittäin mittavina pidettäviä valtiontaloudellisia kustannuksia. Valtioneuvosto pitää välttämättömänä, että ehdotuksen valtiontaloudellisia kustannusvaikutuksia pyritään alentamaan merkittävästi. Asetuksen ei tule aiheuttaa suhteetonta taakkaa jäsenvaltioiden valtiontalouksille. Keskeistä on, että lisätään jäsenvaltioiden liikkumavaraa ja parannetaan edellytyksiä kustannustehokkaille ennallistamistoimille, kuitenkin huomioiden eri luontotyyppiryhmien ja elinympäristöjen tarpeet riittävän tasapainoisesti. Valtioneuvosto korostaa eduskunnan budjettivallan tärkeyttä. Hyväksyttävän kokonaisratkaisun saavuttaminen edellyttää alustavan arvion mukaan kustannusten merkittävää alenemista, jäsenvaltioiden liikkumavaran sekä keinovalikoiman joustavuuden turvaamista tai lisäämistä.”

Välikysymyskeskustelun jälkeen perjantaina eduskunta äänestää siitä, onko hallituksella vielä sen luottamus. Pelkät opposition äänet eivät riitä hallituksen kaatamiseen, vaan siihen tarvittaisiin myös hallituspuolueiden kansanedustajia.

Hallituksen kaatumisen uhka käytännössä poistui sen jälkeen, kun keskustan eduskuntaryhmä hyväksyi hallituksen yhteisen vastauksen.

Ennallistamisasetuksesta syntynyt kiista on ehkä hankalin mutta ei ainoa esimerkki hallituksessa viime viikkoina virinneistä riidoista.

Eduskuntavaalit järjestetään ensi huhtikuussa. Hallitusten loppuajat ovat usein sekavia.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat