Hallituksen linjaus ei takaa neljänsiä rokotteita kaikille: THL:n Tervahauta selittää, mistä on kyse

THL:n pääjohtajan mukaan hallituksen poliittinen tahdonilmaus voi saada kunnat ja työterveyshuollon tarjoamaan neljänsiä rokotteita nykyistä useammalle. Hallitus ei suosituksellaan kävele THL:n ylitse, Tervahauta katsoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta.

10.11. 0:23 | Päivitetty 11.11. 17:04

Hallituksen linjaus koronarokotusten tehosteannosten laajentamisesta on vasta ”poliittinen tahdonilmaus”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) johtama koronaministerityöryhmä kertoi keskiviikkona, että sosiaali- ja terveysministeriö tulee antamaan tehosteannosten tarjoamisesta ohjauskirjeen.

”Se ei varmista, että kaikki halukkaat saavat neljännen rokotteen. Mutta se voi mahdollistaa sen”, Tervahauta sanoo.

Lue lisää: Tehoste­annoksia voidaan jatkossa tarjota kaikille – THL:n suositus pysyy ennallaan

THL ei edelleenkään suosita neljänsien rokotteiden antamista kuin 60–64-vuotiaille perusterveille. Tehosteannoksia suositellaan täysi-ikäisille riskiryhmiin kuuluville.

Hallituksen linjaus ei tätä muuta.

Kunnat ja sairaanhoitopiirit ovat silti periaatteessa voineet tähänkin saakka tarjota tehosteannoksia myös muille kuin THL:n määrittämille riskiryhmäläisille. Käytännössä ne eivät ole juuri toimineet niin.

Tervahaudan mukaan se on johtunut siitä, että terveydenhuollon vastuuhenkilöiden ”sitoutuminen kansallisiin suosituksiin on pysynyt erinomaisella tasolla”.

”Nyt syntyvässä uudessa tilanteessa sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirje voi antaa lääkäreille selkänojaa hyödyntää mahdollisuutta määrätä koronarokotteita myös THL:n suosituksen ulkopuolisille henkilöille ”, Tervahauta arvioi.

Käytännössä hallitus siis aikoo suosittaa, että kunnat ja työterveyshuolto tarjoaisivat tehosteannoksia laajalti myös muille halukkaille kuin riskiryhmäläisille. Arvion rokotusten tarpeellisuudesta ja lääkemääräyksen antaa aina lääkäri, jonka menettely perustuu lakiin.

Tervahaudan mukaan kannustimet hyödyntää hallituksen linjausta ovat voimakkaat, sillä rokotteet saa ilmaiseksi ja valtio maksaa rokottamisesta korvausta. Hän ei kuitenkaan usko, että kunnat alkaisivat ”aktiivisesti markkinoida rokotteita kaikille työikäisille”.

Tervahauta vertaa tulevaa tilannetta influenssarokotteisiin, joita työnantajat työterveydenhuollon kautta tarjoavat työntekijöille. Koronarokotteiden tarjoaminen olisi valtion tuen ansiosta edullisempaa.

Julkisuuteen ovat nousseet THL:n ja ministeri Kiurun erimielisyydet. Tervahaudan mielestä hallitus ei kävellyt THL:n ylitse suosittaessaan tehosteannosten tarjoamisen laajentamista.

”En näkisi, että suositukset ja tämä poliittisella linjauksella syntyvä rokotteiden tarjonta ovat ristiriidassa, vaan ne ovat toisiaan täydentäviä”, Tervahauta sanoo.

Hänen toteaa, että THL ei toistaiseksi ole arvioinut tarpeelliseksi laajentaa tehosterokotuksia koskevia suosituksiaan muille kuin riskiryhmäläisille. THL:n mielestä se ei ole lääketieteellisesti perusteltua koko väestön näkökulmasta.

Tervahauta sanoo kuitenkin ymmärtävänsä pohdinnan siitä, miksei runsaslukuisia Suomeen hankittuja rokotteita voisi tarjota muillekin halukkaille.

”Tärkeää on, että riskiryhmät pysyvät joka tapauksessa prioriteettilistalla ensimmäisenä.”

Oikaisu 11.11. kello 17.03: Toisin kuin artikkelissa aiemmin luki, THL suosittelee neljänsiä annoksia 60–64-vuotiaille, ei yli 65-vuotiaille. Lisäksi riskiryhmiin kuuluville suositellaan tehosteannoksia, jotka eivät aina tarkoita neljättä annosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat