Hallituksessa kova riita saamelais­käräjä­laista – Keskusta esti esityksen etenemisen eduskuntaan tänään

Keskustan Annika Saarikko syyttää pääministeri Marinia pelisääntöjen rikkomisesta. Marinin mukaan keskustan kanssa on sovittu, että esitys saamelaiskäräjälain uudistamisesta voidaan antaa eduskunnalle, vaikka hallitus onkin siitä erimielinen.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) ja pääministeri Sanna Marin (sd).

10.11. 12:29 | Päivitetty 10.11. 15:21

Hallituksessa repesi torstaina jälleen uusi riita, nyt saamelaiskäräjälain uudistuksesta. Keskusta vastustaa sitä, mutta pääministeri Sanna Marin (sd) pitää sen edistämistä tärkeänä.

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko arvosteli Marinia torstaina pelisääntöjen rikkomisesta.

Lakiesitys tuotiin valtioneuvoston istuntoon torstaina, mutta maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) pyysi sen jättämistä pöydälle. Sitä ei näin ollen pystytä antamaan eduskunnalle tänään, kuten oli oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) ja Marinin alkuperäinen tavoite.

Yksi suurista muutoksista, joihin lain uudistamisella pyritään, liittyy lain saamelaismääritelmään eli siihen, ketkä hyväksytään vaaliluetteloon ja ovat siten äänioikeutettuja ja voivat asettua ehdolle saamelaiskäräjävaaleissa.

Ennen tietoa pöydälle jättämisestä Henriksson tiedotti pitävänsä uudistuksesta tiedotustilaisuuden kello 13.30. Tilaisuus kuitenkin peruttiin viime hetkellä. Ilta-Sanomien mukaan Henriksson kertoi tiedotustilaisuuteen paikalle tulleille toimittajille, että keskusta saa kaksi päivää aikaa perehtyä lakiesitykseen.

Marin sanoi myöhemmin toimittajille eduskunnassa, että valtioneuvosto voidaan kutsua tarvittaessa koolle vaikka viikonloppuna.

Hallituksen on annettava esitys eduskunnalle viimeistään ensi viikolla, tai eduskunta ei ennätä käsitellä sitä. Eduskuntavaalit järjestetään ensi huhtikuussa.

Hallitus voi antaa eduskunnalle lakiesityksiä, vaikka se ei olisikaan yksimielisesti niiden takana. Se on kuitenkin poikkeuksellista. Erimielisenä annettujen lakiesitysten läpimeno eduskunnassa edellyttää, että myös osa opposition kansanedustajista äänestäisi niiden puolesta.

Marinin tarkoituksena siis oli, että esitys saamelaiskäräjälaista olisi annettu, vaikka keskustan ministerit olisivat äänestäneet sitä vastaan.

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko arvosteli Marinia tiukasti Twitter-viestissään torstaina aamupäivällä.

”Pääministerin toimintatapa tuoda erimielinen esitys valtioneuvostoon on poikkeuksellinen. Pääministeri rikkoo vakiintuneita pelisääntöjä. Saamelaiskäräjälaista tässä muodossa ei ole sopua”, hän kirjoitti.

Lue lisää: Marin: Toivon, ettei yksikään hallitus­puolue ajaisi maata tahallaan hallitus­kriisiin

Pääministeri Sanna Marin (sd) tiedotustilaisuudessa torstaina.

Marin puolestaan ihmetteli Saarikon arvostelua torstaina puoliltapäivin pitämässään tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa Saarikon kanssa on sovittu, että hallitus voi antaa esityksen, vaikka keskustan ministerit vastustaisivatkin sitä.

Marin perusteli uudistuksen tärkeyttä erityisesti ihmisoikeusnäkökulmalla.

”Tämä on ihmisoikeuskysymys, ja on häpeällistä, että Suomi ei ole kyennyt tätä asiaa viemään eteenpäin.”

Marin sanoi keskustelleensa asiasta Saarikon kanssa viimeksi keskiviikkona, eikä tämä hänen mukaansa silloin tuonut esiin mitään ongelmia.

”Olen yllättynyt tästä äkkikäännöksestä, joka on tapahtunut 15 minuuttia sitten Twitterissä”, Marin sanoi.

Marin väläytti toissa viikolla ensi kertaa mahdollisuutta tuoda lakiesitys riitaisana eduskuntaan. Hän pyysi silloin saamelaisilta anteeksi, ettei hallitus ole pystynyt edistämään esitystä.

Lakiesityksen kiistanalaisin osa on, kuka saamelaiseksi määritellään ja kenet hyväksytään saamelaiskäräjien vaaliluetteloon.

Vaaliluetteloon merkityillä on oikeus asettua ehdolle saamelaiskäräjien vaaleihin ja äänestää niissä.

Viimeksi kesäkuussa Suomi sai langettavan ratkaisun YK:n rotusyrjintäkomitealta rotusyrjinnän vastaisen yleissopimuksen loukkaamisesta. Ratkaisu liittyy korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen sallia saamelaiskäräjien vaaliluetteloon ihmisiä vastoin käräjien vaalilautakunnan arviota.

Lue lisää: Jos sopua saamelais­käräjä­laista ei pian löydy, laki uhkaa taas jäädä uudistamatta

Lue lisää: Saamelaiset syyttävät keskustaa tärkeän laki­uudistuksen torppaamisesta

Muokkaus 10.11. klo 11.59: Uutiseen päivitetty Saarikon kommentit ja tieto, että keskusta aikoo esittää esityksen pöydälle jättämistä. Poistettu tieto, että valtioneuvoston istunnossa asiasta äänestettäisiin todennäköisesti jo torstaina.

Muokkaus 10.11. klo 12.29: Uutiseen päivitetty Marinin kommentteja tiedotustilaisuudesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat