Rahoitus­vakaus­viraston yli­johtajan paikka tulee auki, Tuija Taos siirtyy Brysseliin

Tuija Taos valitaan kriisin­ratkaisu­neuvosto SRB:n neuvoston jäseneksi. Hän haki myös pääjohtajan paikkaa, mutta se meni Ranskaan.

Tuija Taos on johtanut Rahoitusvakausvirastoa vuodesta 2015.

10.11. 13:19

Bryssel

Suomen Rahoitus­vakaus­viraston ylijohtajan paikka tulee auki lähiaikoina, sillä virastoa nykyisin johtava Tuija Taos valitaan torstaina Euroopan kriisin­ratkaisu­neuvoston SRB:n neuvoston jäseneksi.

Valinnan tekee EU-parlamentti, joka äänestää asiasta puolenpäivän aikaan.

Taos haki sekä kriisin­ratkaisu­neuvoston pääjohtajaksi että neuvoston jäseneksi. Pääjohtajan paikka meni sivu suun, sillä siihen valitaan ranskalainen Dominique Laboureix.

Euroopan kriisin­ratkaisu­neuvosto (Single Resolution Board) hallinnoi EU:n pankkiunionin kriisin­ratkaisu­rahastoa, jonka tehtävänä on tarvittaessa pelastaa vaikeuksiin joutuneet EU-alueen pankit ja muut rahoituslaitokset. Rahasto voi antaa lainoja ja takauksia, mutta se ei kata tappioita eikä osallistu pääomittamiseen.

Äänestystä pohjustettiin lokakuun lopussa parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnassa, joka järjesti Laboureixin ja Taoksen kuulemisen. Valiokunnan neuvoa-antavassa äänestyksessä selvä enemmistö jäsenistä kannatti Laboureixia pää­johtajaksi ja Taosta neuvoston jäseneksi.

Neuvoston jäsenyys tarkoittaa, että Taos siirtyy ensi vuoden puolella Brysseliin. Hänestä tulee yksi neuvoston viidestä äänivaltaisesta jäsenestä. Kyseessä on määrä­aikainen viiden vuoden pituinen tehtävä.

Lisäksi hän johtaa osastoa, joka vastaa pankkien kriisin­ratkaisu­suunnittelusta tietyissä EU-maissa. Hänen edeltäjänsä vastasi saksalais- ja italialaispankeista, mutta Taoksen mukaan viraston sisällä ollaan muuttamassa salkkujakoa eikä tuleva tehtäväkenttä ole vielä selvillä.

Taos on toiminut Rahoitus­vakaus­viraston ylijohtajana vuodesta 2015. Sitä ennen hän oli pitkään yksikön päällikkönä valtiovarainministeriössä ja vastasi Suomen ja EU:n rahoitus­markkina­lainsäädännön ja rahoitus­markkina­politiikan valmistelusta.

Rahoitus­vakaus­virasto on kriisin­ratkaisu­viranomainen Suomessa. Se vastaa päätöksenteosta ja mahdollisesta uudelleenjärjestelystä, jos jokin pankki tai muu rahoitus- ja sijoitusalan toimija joutuisi taloudellisiin vaikeuksiin.

Virasto vastaa myös Suomen talletussuojasta ja hallinnoi kansallista rahoitusvakaus­rahastoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat