Marin: Toivon, ettei yksikään hallitus­puolue ajaisi maata tahallaan hallitus­kriisiin

”Olemme yhdessä sopineet lainsäädäntöhankkeista. Näitä on nyt keskustan suunnalta riitautettu”, pääministeri Marin sanoi.

10.11. 13:03 | Päivitetty 10.11. 16:44

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi torstaina toivovansa, että yksikään hallituspuolue ei ajaisi hallitusta tahallaan hallituskriisiin.

”Ei tämä maa tarvitse hallituskriisiä. Toivon mukaan yksikään hallituspuolue ei halua hallitusta siihen tahallisesti ajaa”, hän sanoi tiedotustilaisuudessa virka-asunnollaan Kesärannassa torstaina.

Hallitus on jälleen ajautunut pahaan riitaan, tällä kertaa saamelaiskäräjälain uudistuksesta. Se muuttaisi saamelaisuuden määritelmää, minkä vuoksi osa ihmisistä menettäisi oikeutensa äänestää ja asettua ehdolle saamelaiskäräjillä. Keskusta vastustaa uudistusta.

Lue lisää: Hallituksessa kova riita saamelais­käräjä­laista – Keskusta esti esityksen etenemisen eduskuntaan tänään

Lakiesitys tuotiin valtioneuvoston istuntoon torstaina, mutta maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) pyysi sen jättämistä pöydälle. Sitä ei näin ollen pystytty antamaan eduskunnalle torstaina, kuten oli oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) ja Marinin alkuperäinen tavoite.

Marinin mukaan valtiovarainministerin, keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon kanssa oli sovittu, että hallitus voi antaa lakiesityksen, vaikka keskusta vastustaisikin sitä. Kuitenkin Saarikko syytti Marinia ”pelisääntöjen rikkomisesta”.

”Pääministerin toimintatapa tuoda erimielinen esitys valtioneuvostoon on poikkeuksellinen. Pääministeri rikkoo vakiintuneita pelisääntöjä. Saamelaiskäräjälaista tässä muodossa ei ole sopua”, Saarikko kirjoitti Twitterissä torstaina.

Marin kertoi yllättyneensä Saarikon ”äkkikäännöksestä”. Hallituspuolueiden puheenjohtajat käsittelivät asiaa lyhyessä kokouksessaan myöhemmin torstaina, mutta sen jälkeenkin Marin sanoi olevansa yllättynyt Saarikon toiminnasta.

”En ihan saanut selville, miksi tämä asia haluttiin julkisuudessa tällä tavalla riitauttaa ja syyttää pelisääntöjen rikkomisesta, kun tästä oli nimenomaisesti sovittu”, hän sanoi toimittajille eduskunnassa.

Keskustalaiset taas olivat sitä mieltä, että tällaista sopimusta ei ole tehty. Saarikko tosin sanoi torstaina eduskunnassa maininneensa tällaisesta vaihtoehdosta pääministerille, jos esitystä ei haudata tai siitä ei löydy yksimielisyyttä.

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi sanoi eduskunnassa, että Marinin toiminta nakertaa hallituksen sisäistä luottamusta. Se taas nakertaa hallituksen toimintakykyä, hän sanoi.

Lue lisää: Keskusta syyttää Marinia keskinäisen luottamuksen nakertamisesta

Hallitustyöskentely on viime aikoina ollut erittäin takkuista.

Viimeksi hallitus ajautui kriisin partaalle vain päiviä sitten, kun sillä oli suuria vaikeuksia saada sorvattua keskustalle kelpaavaa vastausta opposition tekemään väli­kysymykseen. Lopulta se saatiin aikaan ja Marin vastasi välikysymykseen EU:n ennallistamisesta eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.

Lue lisää: Lähteet HS:lle: Hallituksen työ on alkanut taas tökkiä ja rivit rakoilla

Lue lisää: Ennallistamis­asetuksesta keskusteltiin värikkäästi ja paikoin kiivaasti

Marinilta kysyttiin torstain tiedotustilaisuudessa hallituksen toimintakyvystä. Hänen mukaansa sitä on käyty läpi hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken.

”Olemme yhdessä sopineet lainsäädäntöhankkeista. Näitä on nyt keskustan suunnalta riitautettu”, Marin sanoi.

”Haluan ajatella niin, että asiat ratkeavat asioita tarkastelemalla.”

Muokkaus 10.11. klo 16.44: Lisätty uutiseen Sanna Marinin ja Markus Lohen kommentteja eduskunnasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat