Osa saamelais­käräjien jäsenistä hakenut laki­esitykselle YK:lta täytäntöön­panokieltoa

Kahden jäsenen mukaan esitys on nykymuodossaan saamelaisia syrjivä ja se antaisi saamelaiskäräjien valtaa pitävälle ryhmittymälle oikeuden päättää, ketkä saavat äänestää tulevissa vaaleissa.

Saamelaiskäräjien istuntosali Solju Saamelaiskeskus Sajoksessa Inarissa. Kuva on vuodelta 2019.

14.11. 10:35

Saamelaiskäräjien jäsenet Inka Kangasniemi ja Pigga Keskitalo hakevat YK:lta täytäntöönpanokieltoa pääministeri Sanna Marinin (sd) ja oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) saamelaiskäräjälakiesitykselle.

”Katsomme, että esitys on nykymuodossaan saamelaisia syrjivä ja se antaisi saamelaiskäräjien valtaa pitävälle ryhmittymälle oikeuden päättää, ketkä saavat äänestää tulevissa vaaleissa. Tällainen ei mielestämme kuulu demokratiaan”, Kangasniemi ja Keskitalo sanovat tiedotteessa.

Heidän mukaansa myös kolme muuta saamelaiskäräjien jäsentä on pyytänyt YK:lta täytäntöönpanokieltoa lakiesitykselle.

Kangasniemen ja Keskitalon mukaan lakiesityksessä ehdotetaan, että osalta saamelaisista poistettaisiin äänioikeus saamelaiskäräjävaaleissa.

”Se käytännössä merkitsisi, että he eivät voi osallistua itseä koskevaan päätöksentekoon ja heidän alkuperäiskansaoikeutensa poistetaan”, he perustelevat.

He arvioivat, että tällä olisi laajakantoisia seurauksia Suomen alkuperäiskansan perustuslailliseen oikeuteen harjoittaa ja kehittää saamelaisten kulttuuria ja kieliä. Lisäksi sillä olisi merkitystä saamelaisten maankäyttöön ja elinkeinoihin, mukaan lukien luontaiselinkeinot.

Kangasniemi ja Keskitalo vaativat tiedotteessa, että saamelaiskäräjälaki uudistetaan kuullen saamelaisryhmiä yhdenvertaisesti ja huolehtien kaikkien saamelaisten ihmisoikeuksista ja alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeudesta. He vetoavat hallitukseen ja kaikkien puolueiden eduskuntaryhmiin, että ne keskeyttäisivät lain etenemisen eduskunnan käsiteltäväksi.

”Tässä on kyseessä vakava ihmisoikeuskysymys. Mikäli laki jollain taikatempulla tulisi hyväksyttyä, se olisi kolaus Suomen kansainväliselle maineelle ihmisoikeuksien mallimaana. Asian käsittelyä jatkettaisiin EU:n ihmisoikeustuomioistuimessa, joka todennäköisesti kumoaisi lain. Haluaako pääministeri Sanna Marin todella tulla merkityksi historiankirjoihin henkilönä, joka yritti poistaa osan saamelaisten ihmisoikeudet?” Kangasniemi ja Keskitalo kirjoittavat.

Saamelaiskäräjälakiesitys on aiheuttanut poikkeuksellisen voimakasta kiistaa hallituspuolueiden välillä. Keskusta pyysi sunnuntaina jo toistamiseen saamelaiskäräjälain uudistusta koskevan esityksen ottamista pöydälle. Asian pöytäsi tällä kertaa valtioneuvoston yleisistunnossa puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk).

Pääministeri Marin on pitänyt lakiuudistuksen edistämistä tärkeänä.

Myös osa saamelaiskäräjien jäsenistä pitää lakiuudistusta tarpeellisena.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat