HS:n tiedot: Hallituksessa sopu satojen miljoonien lisä­talous­arviosta – Keskusta ei vaadi päätöstä maatalous­rahoista heti

Hallituksen puheenjohtajista koostuva viisikko käsittelee hallituksen riitoja tiistai-iltana

Hallituksen puheenjohtajista koostuva viisikko kokoontuu selvittämään hallituksen jumissa olevia hankkeita tiistaina. Kuvassa pääministeri Sanna Marin (sd) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) eduskunnassa.

15.11. 11:27

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen kohtalosta syntynee ratkaisu suuntaan tai toiseen tiistain ja keskiviikon aikana tai viimeistään torstaina.

HS:n tietojen mukaan hallituksen puheenjohtajista koostuva viisikko käsittelee jumissa olevia riitoja tiistai-iltana.

Yhden kiistoistaan hallitus näytti saavan ratkaistua tiistaina aamupäivällä.

HS:n tietojen mukaan keskusta on ilmoittanut, ettei se enää vaadi noin 800 miljoonan euron täydentävään lisäbudjettiin yli 200 miljoonan euron maataloustukia. Samalla Sdp vei pois vaatimuksensa 700 miljoonan euron ohjaamisesta hoitojonojen purkamiseen.

Täydentävä koostuu noin 600 miljoonan euron menolisäyksistä sekä noin sadan miljoonan euron panostuksesta ilmastorahastoon ja sadan miljoonan euron vahvistusta Business Finlandille.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti lisärahoista tiistaina mutta lopullisen päätöksen tekee hallitus torstaina.

Lue lisää: Kiuru: Hoito­velan purkamiseen tarvitaan 700 miljoonaa euroa jo ensi vuonna

Hallitus on sopinut, että muun muassa huoltovarmuudella perusteltua maataloustukipakettia aletaan valmistella. Päätökset kuitenkin tehdään vasta myöhemmin, viimeistään alkuvuodesta. Jos ratkaisuun päästään, rahat myönnettäisiin lisätalousarviossa helmikuussa.

Myös hoitojonorahoja aletaan valmistella. Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelema esitys tuli talouspoliittisten avustajien pöydälle vasta perjantaina, ja esitys oli vielä hahmotelman tasolla.

Rahasopu tarkoittaa, että hallitus antaa lisää rahaa muun muassa varhaiskasvatusalan koulutukseen, Nato-jäsenyyden valmisteluun ja itärajalle rakennettavaan aitaan.

Keskusta ilmoitti jo maanantaina hyväksyvänsä täydentävän lisätalousarvion, mutta muut puolueet eivät täysin luottaneet lupaukseen. Keskustan epäiltiin tuovan asian uudelleen pöydälle tiistaina talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, mutta näin ei käynyt.

Edelleen kiistaa on 15 lakiesityksestä.

Keskusta on jarruttanut monia lakeja, joiden viemisestä eduskunnan päätettäväksi on ollut alustava sovinto. Keskustan jarrutuksen jälkeen muutkin puolueet ovat tuoneet esiin lakihankkeita, joiden edistämiseen ne suhtautuvat nihkeästi.

Lue lisää: Hallituksella on enää muutama päivä aikaa ratkoa riitansa – Näistä 15 laki­esityksestä kiistellään

Kiire on kova, sillä lait ja täydentävä budjetti pitää antaa eduskunnalle tämän viikon torstaina, jotta eduskunta ehtii käsitellä ne.

Esityksiä voi antaa myöhemminkin, mutta eduskunta ei välttämättä ehdi myöhemmin saapuneita lakeja enää käsittelemään.

Vaikein kiistanalaisista laista on saamelaiskäräjälaki.

Lakiesitystä vastustava keskusta on esittänyt asiaa ratkomaan kaikista eduskuntapuolueista koostuvaa parlamentaarista työryhmää. Se tekisi laista uuden ehdotuksen, jotta seuraava hallitus voisi päättää siitä nopeasti heti kautensa alussa.

Ryhmää esitti maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) Ylen A-studiossa maanantai-iltana. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kertoi samassa lähetyksessä suhtautuvansa parlamentaariseen ryhmään skeptisesti.

Saamelaiskäräjälakia on käsitellyt kolme hallitusta 12 vuotta. On ollut vaikea löytää ratkaisu, joka sopisi edes kaikille saamelaisille.

Pääministeripuolue Sdp on pyytänyt keskustalta kompromissiehdotusta lakiehdotukseen, mutta sellaista keskusta ei ole antanut.

Keskusta on suivaantunut, koska pääministeri Marin päätti viedä sen eduskuntaan riitaisena niin, että keskusta voi äänestää sitä vastaan.

Lue lisää: Kuka on saamelainen? Tästä hallitusta repivässä saamelais­kiistassa on kyse

Keskustan mielestä Marin rikkoi pelisääntöjä, mutta kaikkien muiden neljän hallituspuolueen mielestä hallituspuolueiden puheenjohtajista koostuva viisikko sopi menettelystä viime viikon keskiviikkona.

Useiden ei-keskustalaisten lähteiden mukaan Marin oli kysynyt Saarikolta, käykö tämä järjestely. Lähteiden mukaan Saarikko oli vastannut myöntävästi.

Marin ei kuitenkaan varmistanut asiaa pyytämällä Saarikkoa kysymään vielä keskustan eduskuntaryhmältä lupaa.

Saarikko haukkui Marinin toiminnan torstaina heti, kun Marin oli kertonut asiasta julkisuuteen.

HS:n lähteet vakuuttavat, että keskusta on aikaisemmin itse ehdottanut, että 12 vuotta valmisteltu saamelaiskäräjälaki viedään riitaisena eduskuntaan, jolloin keskusta saa haukkua sen ja äänestää vastaan.

Aikaisemmin ratkaisu ei käynyt etenkään pääministeripuolue Sdp:lle. Se olisi voinut tehdä hallituksen toiminnan vaikeaksi, kun kaikki muutkin puolueet olisivat pyytäneet erivapauksia itselleen vaikeissa asioissa.

Nyt kuitenkin muillekin puolueille olisi tämä käynyt. Hallituspuolueet haluavat osoittaa, että hallitus tekee edes jotain, sillä Suomi on joutunut kansainvälisesti huonoon maineeseen, kun se ei ole saanut muutettua saamelaislakia.

Tekstiä on muutettu 15.11. kello 13.30 lisäämällä muun muassa ilmastorahastoa ja Business Finlandia koskevat määrärahat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat