Annika Saarikko: ”Keskustan näkemykset poikkeavat monissa asioissa muiden hallitus­puolueiden kannoista”

Keskustan eduskuntaryhmä kokoontui tiistaina ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään riitaisan hallituksen tilannetta.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko

15.11. 14:00

Keskustan eduskuntaryhmä kokoontui tiistaina ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään riitaisan hallituksen tilannetta ja vielä antamattomia kiistanalaisia lakiesityksiä.

”Emme pidä tällaista toimintatapaa hyvänä, että esityksiä tuodaan riitaisina. Neuvottelut koko ison kokonaisuuden osalta jatkuvat, ja keskusta pyrkii löytäämään ratkaisuja.”

Niistä pitäisi saavuttaa yhteinen näkemys tällä viikolla, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi kokoukseen mennessään.

Yksi kiistoista koskee saamelaiskäräjälain uudistusta. Pääministeri Sanna Marin (sd) aikoo ajaa lakiesityksen tällä viikolla eduskuntaan, vaikka keskusta vastustaa sitä.

Lue lisää: Marin: Saamelais­käräjälaki annetaan edus­kunnalle tällä viikolla – Keskustalta heti tyrmäys

Lue lisää: Miksi keskusta vastustaa saamelais­käräjä­lakia niin tiukasti, Katri Kulmuni?

Lue lisää: Kuka on saamelainen? Tästä hallitusta repivässä saamelais­kiistassa on kyse

Keskustan maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen esitti maanantaina A-studiossa kompromissiksi, että uudistuksen selvittämistä jatkettaisiin parlamentaarisessa eli eduskuntapuolueiden yhteisessä työryhmässä.

Saarikon mukaan Kurvisen ehdotus ei saa tuulta siipiensä alle.

”Julkisuudesta huomasin ja aamulla pääministeriltä kuulin, että valmiutta tähän parlamentaariseen työhön ei muilla hallituspuolueilla taida olla”, Saarikko sanoi eduskunnassa.

Valtiovarainministeri Saarikko totesi, että keskeneräisten lakihankkeiden lisäksi hallitus jatkaa neuvottelemista maatalouden tukemiseen ja sote-alueille mahdollisesti myönnettävistä lisärahoista. Määrärahat myönnettäisiin ensi vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa.

”Pidän perusteltuna, että molemmista [maataloudesta ja sotesta] käydään keskustelut ja ratkaisut jo lähipäivinä.”

Lue lisää: HS:n tiedot: Hallituksessa sopu satojen miljoonien lisä­talous­arviosta – Keskusta ei vaadi päätöstä maatalous­rahoista heti

Kysymykseen hallituksen toimintakyvystä Saarikko vastasi, että ulkoisen tilanteen luoman epävarmuuden vuoksi toimintakykyinen hallitus on Suomelle nyt välttämätön.

”Olemme valmiita osaltamme etsimään ratkaisuja, mutta meilläkin on reunaehtomme. Kun viisi puoluetta on pöydässä, on selvää, että keskustan näkemykset poikkeavat monissa asioissa muiden hallituspuolueiden kannoista. Nyt näistä on saavutettava sopu, ja sitä toivottavasti pääministerin johdolla ryhdyttäisiin pian hiomaan”, Saarikko sanoi.

HS:n tietojen mukaan hallituksen puheenjohtajista koostuva viisikko käsittelee jumissa olevia riitoja tiistai-iltana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat