Marin: Saamelais­käräjälaki annetaan edus­kunnalle tällä viikolla – Keskustalta heti tyrmäys

Alun perin esitys piti antaa eduskunnalle jo viime torstaina. Keskusta vastustaa saamelaiskäräjälakia tiukasti.

Pääministeri Sanna Marin (sd)

15.11. 13:17 | Päivitetty 15.11. 15:49

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan keskustan vastustama saamelaiskäräjälaki aiotaan antaa tällä viikolla eduskunnalle. Hän vastasi tiistaina asiaa koskevaan kysymykseen yhteisessä tiedotustilaisuudessa Viron pääministerin Kaja Kallaksen kanssa. Kallas oli tiistaina vierailulla Suomessa.

“Pidän tätä tärkeänä ihmisoikeuskysymyksenä alkuperäiskansojen näkökulmasta”, Marin perusteli saamelaiskäräjälain tärkeyttä.

Keskustan ministerien pyynnöstä esitys saamelaiskäräjälaista on jätetty pöydälle kahdessa valtioneuvoston istunnossa. Alun perin esitys piti antaa eduskunnalle jo viime torstaina.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli kommentoi suunnitelmaa riitaisan lakiesityksen tuomisesta ryhmän ylimääräisen kokouksen jälkeen tiistaina.

”Emme pidä tätä toimintatapaa hyvänä. Mutta neuvottelut jatkuvat hallituksessa koko ison kokonaisuuden osalta, ja keskusta osaltaan pyrkii löytämään ratkaisuja”, Kalli sanoi toimittajille eduskunnassa.

Isolla kokonaisuudella Kalli viittasi muihin kiistanalaisiin antamattomiin lakiesityksiin. Hallitus neuvottelee myös mahdollisista lisärahoihin maatalouden sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tukemiseen.

Keskusta esitti maanantaina, että kiista saamelaiskäräjälaista voitaisiin ratkaista perustamalla parlamentaarinen eli eduskuntapuolueiden yhteinen työryhmä valmistelemaan uudistusta ensi vaalikaudelle. Esitys ei ole kelvannut muille hallituspuolueille.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoi eduskunnassa toimittajille, että keskustan eilistä ehdotusta ei voi kutsua kompromissiksi.

Henrikssonin mielestä se olisi vain tapa lykätä asiaa eteenpäin. Kompromissiksi sitä voisi hänestä kutsua vasta, jos keskusta toisi asiasisältöön joitain muutosehdotuksia, jotka olisivat sen kaltaisia, että saamelaiskäräjät ne myös pystyisivät hyväksymään.

Henriksson sanoi lähtevänsä siitä, että saamelaiskäräjälaki on torstaina valtioneuvoston istunnossa taas listoilla. Hänestä olisi reilua tässä tilanteessa antaa eduskunnalle mahdollisuus ottaa kantaa ”tähän erittäin tärkeään asiaan”.

Pääministeri Marinin käsityksen mukaan keskustan kanssa oli sovittu, että esitys saamelaiskäräjälain uudistamisesta voidaan poikkeuksellisesti antaa erimielisenä, eli vaikka keskustan ministerit vastustaisivatkin sitä. Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kuitenkin arvosteli Marinia tästä aikeesta tiukasti viime viikolla ja keskustan ministerit estivät lakiesityksen etenemisen.

Valtioneuvostolla on torstaina jokaviikkoinen kokous, jossa sen pitäisi nuijia loput lakiesityksensä, jotka se aikoo antaa eduskunnalle. Muuten ei ole varmaa, että eduskunta ehtii käsitellä niitä ennen ensi huhtikuun vaaleja. Hallitus on ajautunut koviin kiistoihin saamelaiskäräjälain lisäksi useista muistakin lakiesityksistä.

Lue lisää: Hallituksella on enää muutama päivä aikaa ratkoa riitansa – Näistä 15 laki­esityksestä kiistellään

Lakiesityksen voi periaatteessa pyytää pöydälle kolmannenkin kerran, mutta siihen liittyy ehtoja.

Saamelaiskäräjälain uudistamista on yrittänyt jo moni edeltävä hallitus. Nykyhallitus sopi työn jatkamisesta hallitusohjelmassaan.

Erimielisyys koskee sitä, ketkä saavat jatkossa äänestää ja asettua ehdolle saamelaiskäräjillä. Nykyiseen vaaliluetteloon on joidenkin saamelaisten mielestä päässyt henkilöitä, jotka eivät ole saamelaisia. Tähän ongelmaan lakiesityksellä halutaan puuttua.

Keskusta vastustaa esitystä, koska sen mielestä se syrjii osaa itsensä saamelaisiksi mieltävistä.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat