Haavisto: ”Ilman Venäjän hyökkäystä alueella ei lentelisi kenenkään ampumia ohjuksia”

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Puolassa tapahtuneen ohjusräjähdyksen osalta selvitetään edelleen useampia eri vaihtoehtoja.

Ulkoministeri Pekka Haavisto tiedotustilaisuudessa keskiviikkoaamuna.

16.11. 8:11 | Päivitetty 16.11. 9:03

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) varoi keskiviikkoaamuna lähtemästä arvailemaan Puolassa tiistaina räjähtäneen ohjuksen laukaissutta tahoa.

Haaviston mukaan tapahtuneen osalta selvitetään edelleen useampia vaihtoehtoja. Näitä ovat Venäjän tarkoituksellinen isku, vahinko eli harhautunut ammus tai se, että ammus on tullut muualta kuin Venäjältä.

Haavisto järjesti keskiviikkoaamuna tiedotustilaisuuden, jossa hän puhui Puolan ja Ukrainan viimeaikaisista tapahtumista.

HS seurasi tiedotustilaisuutta, ja tekstimuotoinen seuranta löytyy tämän jutun alta.

Puolan ulkoministeriö kertoi varhain keskiviikkona, että Przewodówin kylään osui tiistaina ohjus, jonka räjähdys tappoi kaksi Puolan kansalaista. Kylä sijaitsee alle kymmenen kilometrin päässä Ukrainan rajasta. Venäjä teki tiistaina Ukrainaan mittavia ohjusiskuja.

Lue lisää: Puolaan osui todennäköisesti S-300-ilma­torjunta­ohjus – Tämä tapauksesta tiedetään

Haaviston mukaan Puola on harkinnut Naton neljännen artiklan mukaisten konsultaatioiden käynnistämistä. Neljännen artiklan mukaan ”sopimuspuolet neuvottelevat keskenään aina, kun sopimuspuolen mielestä jonkun sopimuspuolen alueellinen koskemattomuus, poliittinen itsenäisyys tai turvallisuus on uhattuna”.

Naton suurlähettiläillä on aamupäivällä kokous, jossa Suomi on mukana tarkkailijajäsenenä.

Yhdysvaltalaisten viranomaisten tuoreimpien tietojen mukaan Puolaan osunut ohjus olisi alustavien löydösten mukaan Ukrainan ampuma, kertoi uutistoimisto AP keskiviikkona.

Lue lisää: Nato-lähde: Biden vahvisti G7-maille, että Puolaan osui ukrainalais­ohjus

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut pitävänsä epätodennäköisenä sitä, että ohjus olisi ammuttu Venäjältä. Pentagon tutkii parhaillaan iskua.

Haavisto toivoi, että Puolaan osuneesta ohjuksesta saadaan kattava tekninen selvitys mahdollisimman nopeasti.

Hän sanoi uskovansa siihen, että tapaus pystytään selvittämään.

Hän totesi niin Puolan kuin Yhdysvaltojenkin lausuntojen asiaan liittyen olleen tähän asti varovaisia.

Haavisto kuitenkin muistutti myös, että alueella ei lentelisi kenenkään ampumia ohjuksia ilman Venäjän aloittamaan hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Haavisto nosti esiin, että Puolan tiistaisten tapahtumien lisäksi yhtä traagisia ovat Venäjän samana päivänä toteuttaman ohjuskampanjan tuhot Ukrainassa.

Venäjä iski jälleen laajasti ohjuksilla Ukrainan energiasektoria vastaan.

”Tilanne Ukrainan energiasektorilla näyttää eilisten iskujen jälkeen olevan erittäin vaikea”, Haavisto sanoi.

Hän totesi, että jopa kymmenen miljoonan ihmisen on arvioitu olevan ilman sähköä Ukrainassa. Uhkana on humanitaarisen katastrofin paheneminen.

Haaviston mukaan EU-maat etsivät nyt keinoja Ukrainan energiasektorin auttamiseksi.

Iskut vaikeuttavat ihmisten elämää Ukrainassa, ja Haaviston mukaan on varauduttava siihen, että kovan talven myötä Ukrainasta lähtee enemmän pakolaisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat