Häkkänen: Ohjus­turma osoittaa kylmän harkinnan tärkeyden

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen muistuttaa, miten vahingot ja epätietoisuus ovat olleet sotien laajenemisessa selittävinä taustatekijöinä.

Kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen johtaa eduskunnan puolustusvaliokuntaa. Hän arvelee, että Puolan ohjusturman kaltaisia tapauksia tullaan näkemään lisää.

16.11. 14:40

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Antti Häkkäsen (kok) mielestä Puolaan tiistaina osunut ohjus ja tapauksesta virinnyt keskustelu osoittavat sen, miten tärkeää on huolellinen varautuminen ja kylmä harkinta.

Häkkäsen mukaan tapaus on ollut malliesimerkki siitä, miten Naton viidennen artiklan aktivoinnista pitää puhua.

”Pitää olla harkintakykyä ja selvitykset huolella tehtyinä. Kuumassa tilanteessa pelko sodan laajenemisesta on tietenkin olemassa”, Häkkänen sanoo ja muistuttaa, että Naton viidennen artiklan aktivointi on erittäin suuri kysymys.

”Kyse on vakavasta asiasta, kun osoitetaan kova sotilaallinen toimenpide Naton maaperälle. Se on merkittävästi voimakkaampi kuin mikään hybridioperaatio tai kaasuputket. Tällaiset pitää selvittää pää kylmänä”, Häkkänen sanoo.

Lue lisää: Naton viides artikla suojaa jäsenmaita ulkoiselta uhalta

Itä-Puolassa sijaitsevaan Przewodówin kylään osui ohjus tiistai-iltapäivänä surmaten kaksi ihmistä. Tapahtumapaikka sijaitsee alle kymmenen kilometrin päässä Ukrainan rajasta.

Ohjuksesta nousi tiistaina iso meteli, sillä ohjus osui Nato-maahan, ja sotilasliittouman jäsenmaat ovat sitoutuneet puolustamaan toisiaan keskinäisesti viidennen artiklan mukaisesti. Sosiaalinen media alkoi kuhista keskustelua Naton artiklan käyttöönotosta.

Sittemmin on yleisesti arveltu Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin tapaan, että ohjusta ei olisi laukaistu Venäjältä, vaan kyseessä olisi Ukrainan ilmapuolustuksen ampuma ohjus.

Samoin totesi myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tiedotustilaisuudessaan keskiviikkona. Tahallisesta hyökkäyksestä Puolaan ei ole havaittu viitteitä.

Häkkänen uskoo, että Naton, Yhdysvaltain ja Ukrainan välillä on aiheesta käynnissä parhaillaan tarkka vuoropuhelu.

”Uskon, että tapaus selvitetään perin pohjin, sillä näkemys asiasta pitää olla yhteinen. Ei ole kenenkään osapuolen etu, jos tästä jää epäselvää”, Häkkänen sanoo.

Häkkänen muistuttaa, että vaikka ohjus olisikin Ukrainasta, se ei poista isoa kuvaa Venäjän sotatoimien röyhkeydestä ja raakuudesta.

”Venäjä käy häikäilemätöntä sotaa ja ampuu massamaisesti ohjuksia Ukrainaan. Tällaisessa tilanteessa voi tapahtua mitä vain”, Häkkänen sanoo.

Lue lisää: Haavisto: ”Ilman Venäjän hyökkäystä alueella ei lentelisi kenenkään ampumia ohjuksia”

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja muistuttaa sotien syttymisen ja laajenemisen historiasta.

”Monesti vahingot ja epätietoisuus ovat olleet taustalla selittävinä tekijöinä. Eskalaatio liittyy sodankäynnin jännitteisiin ja pelkoihin. Kun luottamus on mennyt totaalisesti, se ruokkii ajatusta eskalaatiosta, sodan tarkoituksellisesta laajentamisesta”, hän sanoo.

Häkkänen myös arvelee, että Puolaan osuneen ohjuksen kaltaisia tapauksia tullaan näkemään tulevaisuudessa lisää, sillä Ukraina on sodankäynnissä niskan päällä.

”Venäjällä ei ole mitään järkeä yrittää laajentaa sodankäynnin rintamaa tilanteessa, jossa se ei pysty menestymään edes Itä-Ukrainassa Ukrainan armeijaa vastaan. Sotahan on täysin järjetön, mutta jopa siinä järjettömyydessään sodan laajentaminen Nato-maiden suuntaan kuulostaa hyvin epärationaaliselta.”

”Kaikkeen pitää kuitenkin varautua, ja samaan aikaan huolellisesti selvittää, mitä on tapahtunut.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat