Verokannustimen kuoppaamisesta sotku: hallituspuolueiden edustajat uhkaavat allekirjoittaa kokoomuksen lakialoitteen

Lakiesitys tuotekehityksen verokannustimesta on yksi monista, jonka hallitus jättää antamatta. Arvostelua tulee niin oppositiosta kuin hallituspuolueiden sisältäkin.

Sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen.

17.11. 11:40 | Päivitetty 17.11. 15:57

Hallituksen päätös kuopata tutkimus- ja kehittämistoiminnan verokannustin herättää arvostelua niin oppositiossa kuin hallituspuolueissakin.

Hallitus kertoi jo keväällä, että ensi vuodesta alkaen käyttöön otetaan tuotekehityksen verovähennys, jonka taloudellinen vaikutus olisi arviolta 100 miljoonaa euroa. Esitys kuitenkin kaatui torstaina monien muiden hallituksen kaavailemien esitysten tavoin.

Verokannustin oli yksi parlamentaarisen eli eduskuntapuolueiden yhteisen työryhmän ehdotuksista. Työryhmää vetävä pääministeripuolue Sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen pitää ratkaisua verokannustimen kuoppaamisesta vääränä. Hänen mukaansa se on takaisku parlamentaariselle sovulle.

”Parlamentaarisesti sovitut asiat olisi tullut jättää alusta asti neuvottelujen ulkopuolelle”, Mäkynen sanoo.

Hän kertoo harkitsevansa oppositiopuolue kokoomuksen lakialoitteen allekirjoittamista. Kokoomus kertoi torstaina jättäneensä eduskunnassa lakialoitteen, jonka sisältö noudattelee hallituksen kuopattua esitysluonnosta.

Vielä poikkeuksellisempaa on, että valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi koko keskustan eduskuntaryhmän voivan tukea kokoomuksen aloitetta. Hän oli juuri sopinut hallituskumppaneiden kanssa, ettei itse anna eduskunnalle vastaavaa esitystä verokannustimisesta.

”Olen aivan varma, että keskustan eduskuntaryhmä sitoutuu tuohon lakialoitteeseen”, Saarikko sanoi ja toivoi muidenkin eduskuntapuolueiden yhtyvän siihen.

HS:n tietojen mukaan hallituspuolueista vain vasemmistoliitto vastusti verokannustinta. Sdp:n Mäkysen syyttävä sormi osoittaa kuitenkin keskustan suuntaan.

”Kuten keskustan [maa- ja metsätalousministeri] Antti Kurvinen Ylen A-studiossa myönsi, puolue jarrutti jo sovittuja asioita, mikä johti siihen, että mitään veroesityksiä ei tulla antamaan.”

Mäkysen mukaan Sdp kannattaa verokannustinta. Koska esitysluonnos on valmis, viimeistään seuraava hallitus voi antaa sen nopeasti, hän sanoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen pitää ”törkeänä”, että hallituksen jo sopima tuotekehityksen verokannustin jää tekemättä.

”Kenen etu on, että se tästä tipahtaa pois?” Mykkänen kysyy.

Myös Mykkänen on osallistunut parlamentaarisen työryhmän työhön.

”Tämä syö luottamusta siitä, ovatko poliitikot tosissaan tuotekehityksen kanssa.”

Kai Mykkänen (kok)

Mykkäsen mukaan verokannustimesta hyötyisivät eniten pienet ja keskisuuret yritykset.

Lakiluonnoksen mukaan yritykset voisivat vähentää 50 prosenttia niiden omaan tutkimus- ja kehittämistoimintaan liittyvistä palkka- ja ostopalvelumenoista. Tämän vähennyksen yläraja olisi 500­000 euroa ja alaraja 5­000 euroa.

Lisäksi yritys voisi saada ylimääräisen lisävähennyksen, jos sen tutkimus- ja kehittämistoiminta olisi lisääntynyt edellisestä vuodesta.

Mykkänen huomauttaa, että nykyinen veromalli suosii sitä, että ne investoivat aineelliseen omaisuuteen, esimerkiksi koneisiin ja tehdasrakennuksiin. Uusi verovähennys kannustaisi investoimaan tuotekehitykseen eli esimerkiksi tuotetun palvelun parantamiseen.

Vähennystä ovat kannattaneet esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto ja valtiovarainministeriön entinen kansliapäällikkö Martti Hetemäki.

Lue lisää: Martti Hetemäki: Suomesta puuttuu yksi keskeinen yritysten verokannustin, ja puute voi selittää Suomen heikkoa kasvua

Mykkäsen mielestä verokannustimen peruminen merkitsisi huonoa alkua Suomen tavoitteelle nostaa tutkimus- ja tuotekehitysmenot neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä.

”Kaikkeen muuhun tuntuu rahaa riittävän kyllä. Tuotekehityksen menojen annetaan kääntyä laskuun, koska se ei ole laajoille äänestäjäjoukoille niin akuutti asia.”

Tänä vuonna tutkimus- ja tuotekehitysmenoja ovat nostaneet esimerkiksi EU:n elpymisvälineestä jaettavat rahat. Tähän vuoteen verrattuna tki-menot suhteessa bruttokansantuotteeseen kuitenkin laskevat ensi vuonna.

”Tämä olisi ollut ainoa signaali siitä, että hallituspuolueet ottavat vakavissaan tutkimuksen ja tuotekehityksen lisäämisen ja sen parlamentaarisen sovun, joka saatiin aikaan”, Mykkänen sanoo.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat