HS testaa vaali­koneen arvo­kysymyksiä – auta meitä kehittämään kysymyksiä

Kysymyksiä valmistellaan ensi kevään eduskuntavaaleja varten.

Seuraavat eduskuntavaalit ovat huhtikuussa 2023.

18.11. 2:00

Helsingin Sanomat jatkaa kevään 2023 vaalikoneen valmistelua. Pyydämme lukijoita mukaan testaamaan kysymyksiä, jotta vaalikoneesta saadaan mahdollisimman hyvä.

Testaamme tässä vaiheessa niin sanottuja arvokysymyksiä. Lopulliseen vaalikoneeseen tulee runsaasti myös asiakysymyksiä, joilla pyritään selvittämään ehdokkaiden kantoja konkreettisiin politiikan kysymyksiin.

Testissä mukana olevien arvokysymysten avulla on tarkoitus on mitata päivänpolitiikan alla vaikuttavia arvoja ja asenteita. Ne ovat siis tarkoituksella irti politiikan päivänpolttavista aiheista.

Testattavat kysymykset löytyvät tämän jutun lopusta. Pyydämme, että vastaat niihin kuten vastaisit oikeassa tilanteessa vaalikoneen kysymyksiin. Testi ei ole vielä lopullinen vaalikone, joten se ei tarjoa tietoa ehdokkaiden vastauksista.

Kysymyksiä voi myös kommentoida ja toimitukselle voi ehdottaa kysymyksiä mistä tahansa aiheesta. Toivomme ehdotuksia erityisesti asiakysymyksistä. Testaamme niitä myöhemmin.

Arvokysymysten avulla varsinaisen vaalikoneen käyttäjä saa tietoa siitä, miten hän ja ehdokkaat sijoittuvat erilaisille politiikan jakolinjoille. Tutuimmat näistä ovat jako vasemmistoon ja oikeistoon sekä niin sanottu GAL–TAN-akseli. Sen voisi suomentaa karkeasti ”viherarvoliberaali-kansallisperinnekonservatiivi”-jakolinjaksi.

HS käyttää vaalikoneessa arvokysymyksiä siksi, että olisi mahdotonta laatia kysymysjoukkoa, joka käsittelisi kaikki keskeiset uuden eduskunnan eteen tulevat asiat seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Arvokysymysten avulla voidaan saada kuva siitä, millaisen arvopohjan ohjaamina tulevat kansanedustajat toimivat.

Lisäksi arvokysymykset pyrkivät luotaamaan olemassa olevia ja suomalaisen politiikan tutkimuksen tunnistamia jakolinjoja ja ideologisia ulottuvuuksia, jotka ovat läsnä myös eduskunnassa.

HS:n vaalikoneen kysymyksiä laatii työryhmä, johon kuuluvat politiikan toimituksen uutistuottaja Minna Nalbantoglu, toimituspäällikkö Jussi Pullinen, vaalikonehankkeen tuottaja Juho Salminen, journalistinen kehitysjohtaja Esa Mäkinen ja päätoimittaja Antero Mukka. Lisäksi mukana asiantuntijana on vaaleihin ja vaalikoneisiin keskittynyt politiikan tutkija Veikko Isotalo Helsingin yliopistosta. Kysymysten lopullisesta muotoilusta päättää työryhmän ehdotuksesta vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat