Marin puhui Slushissa tuote­kehityksen tärkeydestä, samana päivänä hallitus hautasi vero­kannustimen

Hallitus tiedotti torstaina, että se ei toteutakaan aiemmin kertomaansa tuotekehityksen verokannustinta yrityksille.

Pääministeri Sanna Marinia haastatteli torstaina kuvassa selin oleva Slushin toimitusjohtaja Eerika Savolainen.

17.11. 15:03

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoo, että yritykset voivat luottaa poliitikkojen yhteisymmärrykseen Suomen tavoitteesta nostaa tutkimus- ja tuotekehitysmenoja.

Marin puhui aiheesta torstaina kasvuyritystapahtuma Slushissa haastattelunsa lopussa.

Marin sanoi olevansa ylpeä siitä, kuinka Suomen tavoitteena on nostaa tutkimus- ja tuotekehitysmenot neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä.

”Se on inspiroiva ja kunnianhimoinen tavoite Suomelle.”

Lue lisää: HS Visio näyttää suoraa lähetystä Slushista – Onlyfansin toimitusjohtaja Amrapali Gan kertoo, kuinka johdetaan provokatiivista bisnestä

Tavoitteesta on ollut samaa mieltä myös aiheeseen keskittynyt parlamentaarinen eli eduskuntapuolueiden yhteinen työryhmä.

Pääministeri korosti, että valtio ei voi lisätä tutkimus- ja tuotekehitysmenoja yksin, vaan mukaan tarvitaan myös yksityistä sektoria eli yrityksiä.

”On tärkeää, että meillä on parlamentaarinen ymmärrys tavoitteesta, jotta yritykset voivat luottaa siihen, että tämä ei muutu, kun hallitukset vaihtuvat ja meillä on vaaleja.”

Samaan aikaan torstaina hallitus pääsi pitkien neuvotteluiden jälkeen sopuun siitä, mitkä esitykset se vielä antaa eduskunnalle. Iso joukko lakihankkeita kaatui, koska niistä ei päästy yhteisymmärrykseen.

Lue lisää: Hallitus laihaan sopuun: lähes kaikki kiistellyt esitykset kaatuvat

Yksi hallituksen torstaina hylkäämistä lakihankkeita koski nimenomaan tutkimusta ja tuotekehitystä. Hallitus tiedotti, että lakiesitystä tuotekehityksen verokannustimesta ei annetakaan eduskunnalle, kuten ei monia muitakaan.

Viime keväänä hallitus oli sopinut, että verokannustin olisi otettu käyttöön ensi vuoden alusta. Kyseessä olisi ollut erityisesti pienille ja keskisuurille kohdistuva kannustin investoida rahaa tuotekehitykseen.

HS kysyi Marinilta eduskunnassa, eikö hänen Slush-puheidensa ja hallituksen toiminnan välillä ole ristiriita.

Marin vetosi siihen, että verokannustin on vain pieni osa kokonaisuudesta, jolla pyritään tutkimus- ja tuotekehitysrahoituksen nostamiseen neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta.

”Me olisimme mielellämme vieneet tätä eteenpäin, mutta tämä oli yhdelle ryhmälle kynnyskysymys, kun muut veropohjaan vahvistavat esitykset kaatuivat keskustan vastustukseen”, Marin sanoi. HS:n tietojen mukaan asiaa vastusti vasemmistoliitto.

Verokannustinta esitti myös Marinin mainitsema parlamentaarinen työryhmä viime joulukuussa. Eduskuntapuolueet siis pääsivät tuolloin yhdessä sopuun siitä, että kannustin tarvitaan.

Työryhmään kuulunut oppositiopuolue kokoomuksen Kai Mykkänen arvosteli hallitusta aiheesta aiemmin torstaina. Mykkäsen mielestä esityksen kaataminen on törkeää.

”Tämä syö luottamusta siitä, ovatko poliitikot tosissaan tuotekehityksen kanssa”, Mykkänen sanoi.

Lue lisää: Verokannustimen kuoppaamisesta sotku: hallituspuolueiden edustajat uhkaavat allekirjoittaa kokoomuksen lakialoitteen

Verokannustinta ei olisi laskettu mukaan neljän prosentin tavoitteen toteutumiseen, mutta se kuului hallituksen keväällä esittelemiin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa edistäviin päätöksiin.

Pääministeri Marinin Slush-esiintymisen suurimmaksi teemaksi nousi riippuvuuksien vähentäminen autoritäärisistä maista, kuten Kiinasta.

Marinin mukaan pandemia, Venäjän hyökkäyssota ja sen aiheuttama energiakriisi ovat osoittaneet Euroopan maille, kuinka riippuvaisia ne ovat autoritäärisistä maista esimerkiksi energian, lääketarvikkeiden ja teknologiatuotteiden saatavuudessa.

Hänen mukaansa esimerkiksi energian suhteen Suomi ja Saksa ajattelivat, että sota voitaisiin estää pitämällä tiiviit suhteet Venäjään.

”Mutta emme huomanneet, että venäläiset eivät toimi samanlaisella logiikalla kanssamme. Ystävämme Puolasta ja Baltian maista olivat oikeassa.”

Marinin mukaan kaikilla Euroopan mailla ei ole yhteisymmärrystä riippuvuuksien vähentämisestä.

”Pelkään, että teemme teknologian ja digitaalisten ratkaisujen osalta saman virheen.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat