IMF arvosteli hallitusta inflaation kiihdyttämisestä – Näin Sanna Marin ja Annika Saarikko vastaavat

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) korosti, että esimerkiksi kansalaisten tukeminen sähkön hinnannousussa on tänä talvena määräaikaista ja tuet on rajattu vain niille, jotka niitä tarvitsevat.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) kuvattuna eduskunnassa.

17.11. 17:32

Pääministeri Sanna Marin (sd) vastasi torstaina Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) arvosteluun sanomalla, että Suomi ei ole velkaantunut muihin Euroopan maihin verrattuna poikkeuksellisen paljon.

IMF arvioi torstaina julkaisemassaan katsauksessaan, että Suomen hallituksen ensi vuonnakin elvyttävänä jatkuva finanssipolitiikka lisää inflaatiopaineita. Siksi se suosittaa elvyttämisen lopettamista, mikä vähentäisi myös julkisen talouden velkaantumista.

Lue lisää: Kansainvälinen valuuttarahasto arvostelee hallitusta inflaation kiihdyttämisestä

Lokakuussa inflaatiovauhti oli Suomessa Eurostatin mukaan ennakkotietojen mukaan 8,3 prosenttia.

Eniten ripeä inflaatio aiheuttaa ongelmia vähävaraisille kotitalouksille, joiden tuloista suuri osa menee arkiseen kulutukseen.

”Jos vertaamme moniin muihin maihin, jotka ovat rahaa käyttäneet pandemian aikana tai energiakriisin osalta, sanoisin, että Suomi on aika kohtuullisia panostuksia laittanut meidän yhteiskuntaamme”, Marin sanoi, kun toimittajat kysyivät häneltä asiasta eduskunnassa torstaina.

Hän vetosi siihen, että ajat ovat olleet poikkeukselliset.

Myös valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) mielestä Suomi on tehnyt onnistuneita talouspäätöksiä.

”Olen pitänyt kiinni periaatteesta, jossa ensi vuoteen kohdistuvat inflaatioon liittyvät toimet ovat väliaikaisia ja tarkasti kohdennettua. Mutta selvää on, että näiden kriisien alle eivät saa hautautua Suomen talouden pysyvät ongelmat”, Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

Saarikko korosti, että esimerkiksi kansalaisten tukeminen sähkön hinnannousussa on tänä talvena määräaikaista ja tuet on rajattu vain niille, jotka niitä tarvitsevat.

Hän sanoi vieneensä myös IMF:lle tapaamisessaan viestiä siitä, että Suomen talouden ”kivijalkaongelmat” eivät saa jäädä kriisien alle. Esimerkkeinä hän mainitsi ikääntymisen ja palvelutarpeen kasvun sekä tuottavuuden kehityksen.

”Se tarkoittaa, että samanlaista taloudellista tukea kuin korona-aikana annettiin kotitalouksille, kunnille ja yrityksille, ei voida samassa mittakaavassa jatkaa näiden nykyisten ja mahdollisten tulevien kriisien aikaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat