Virvoitusjuomien verotus kiristymässä sokeri­pitoisuuden perusteella

Limsojen verotus kiristyisi, sokerittomien juomien verotus laskisi.

Esityksen mukaan virvoitusjuomaveroon tulisi juoman sokeripitoisuuden perusteella kuusi veroluokkaa, kun nykyisin niitä on kaksi.

18.11. 8:59

Virvoitusjuomien verotusta suunnitellaan porrastettavaksi nykyistä enemmän juoman sokeripitoisuuden perusteella. Hallituksen torstaina antama lakiesitys laskisi sokerittomien virvoitusjuomien veroa, mutta nostaisi veroa juomissa, jotka sisältävät runsaasti sokeria.

Esityksen mukaan virvoitusjuomaveroon tulisi juoman sokeripitoisuuden perusteella kuusi veroluokkaa, kun nykyisin niitä on kaksi. Veroporrastukseen ei vaikuttaisi se, sisältääkö juoma lisättyä sokeria vai ainoastaan luontaista sokeria.

Alimman veroluokan veroa kannettaisiin sokerittomista juomista, ja se laskisi 9 senttiin nykyisestä 13 sentistä litralta.

Sokeria sisältävien juomien veron määrä olisi esityksessä 16, 24, 32, 40 tai 48 senttiä litralta. Yli puoli prosenttia sokeria sisältävien virvoitusjuomien vero on nykyisin 32 senttiä litralta.

Valtiovarainministeriöstä kerrotaan, että ehdotettujen muutosten tavoitteena on ohjata kulutusta ja tuotantoa vähemmän sokeria sisältäviin juomiin. Samalla tavoitteena on kuitenkin myös ylläpitää verotuottoja.

Esityksessä muutettaisiin myös makeuttamattomien ja maustamattomien vesien ja kivennäisvesien verotusta. Vastaisuudessa virvoitusjuomaveroa kannettaisiin myös yli viiden litran vähittäismyyntipakkaukseen pakatuista juomista. Veron piiristä kuitenkin poistettaisiin kiinteät juoma-ainekset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat