Hallitus esittää Tiilikkajärven kansallis­puiston laajentamista

Sotkamossa ja Rautavaarassa sijaitsevan Tiilikkajärven kansallispuiston pinta-alan on tarkoitus lähes kaksinkertaistua uusien alueiden myötä.

Tiilikkajärven kansallispuisto on perustettu säilyttämään harjuluontoa sekä soita, metsiä ja erämaista järvi- ja jokiluontoa.

18.11. 11:16

Hallitus esittää Pohjois-Savon ja Kainuun rajalla sijaitsevan Tiilikkajärven kansallispuiston laajentamista. Hallitus päätti asiasta yleisistunnossaan torstaina ja lain on määrä tulla voimaan ensi kesäkuussa.

Nykyisellään Tiilikkajärvi on pieni, noin 35 neliökilometrin laajuinen kansallispuisto. Hallitus esittää sen laajentamista noin 24,4 neliökilometrillä valtion mailla.

”Alueeseen kuuluu muun muassa vanhaa luonnontilaista metsää ja arvokkaita soita. Kansallispuistoverkostolla on suuri merkitys luontokadon torjunnassa, ja Tiilikkajärven laajentaminen on siihen tärkeä lisä,” sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr) tiedotteessa.

Lisäksi suunnitelmaan kuuluu, että myöhemmin kansallispuistoon liitettäisiin noin 13,3 neliökilometrin alue, jonka omistaa tällä hetkellä metsäyhtiö Tornator.

Ympäristöministeriön mukaan tavoitteena on, että valtio hankkisi kyseessä olevan Löytynsuon alueen vielä loppuvuoden aikana. Neuvotteluja maahankinnoista on ministeriön mukaan käyty syksyn aikana.

Yhteensä Tiilikkajärven kansallispuiston pinta-ala on siis yli kaksinkertaistumassa, kun siihen ollaan liittämässä yhteensä noin 38 neliökilometrin alueet.

Lausuntokierroksella arvostelua herätti se, että hallitus aikoi lisätä kansallispuistoon myös Metsähallituksen eli valtion jatkuvan kasvatuksen talousmetsiä.

Itse Metsähallituksenkin kanta oli, että kansallispuistoon pitäisi liittää vain osia näistä sen jatkuvan kasvatuksen havaintoalueena toimivista talousmetsistä.

Lue lisää: Hallitus kaksinkertaistaisi pienen kansallis­puiston – valtion oma metsäfirma vastustaa

Lopullisessa hallituksen esityksessä näiden metsien osuutta on viilattu pois 0,41 neliökilometrin verran. Aiemmin niitä oli määrä liittää 13,26 neliökilometriä, nyt se on 12,85 neliökilometriä. Kansallispuistoon liittämisen myötä metsätalouskäyttö ja tutkimustoiminta päättyvät alueella.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat