Sdp esittää työvoima­pulaan uutta työelämä­koulutusta

Koulutus ei olisi tutkinto, vaan korkeintaan puolen vuoden monimuotoinen koulutus.

Sdp:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Niina Malm ja puoluesihteeri Antton Rönnholm esittelivät Sdp:n koulutuspolitiikkaa Lappeenrannassa sunnuntaina. Kuvassa Niina Malm Sdp:n aluevaalivalvojaisissa Helsingissä 23. tammikuuta 2022.

20.11. 14:27

Sdp ehdottaa Suomen pahentuvaan työvoimapulaan uutta selkeää lainsääntöä jatkuvalle oppimiselle ja uudenlaista työelämäkoulutusta.

Tämä on osa puolueen ohjelmaa, jolla työllisyysaste nostetaan 80 prosenttiin.

”Työelämäkoulutuksella” puolue tarkoittaa uutta koulutusmuotoa, joka ei ole tutkintomuotoinen, ja se on lyhytkestoinen ja toteutuksellaan monimuotoinen.

Monimuotoisuus tarkoittaa muun muassa sitä, että mahdollisimman moni voi osallistua siihen oman elämäntilanteensa puitteissa.

Koulutus olisi korkeintaan kuusi kuukautta. Koulutuksen järjestäjiä olisivat muun muassa ammatilliset koulut, ammattikorkeakoulut, yliopisto ja vapaa sivistystyön oppilaitokset.

Koulutuksessa pitäisi ottaa aina huomioon jo aikaisemmin opittu, jottei tule päällekkäistä koulutusta.

Sdp:n koulutuspolitiikan linjauksista kertoivat ensimmäinen varapuheenjohtaja Niina Malm ja puoluesihteeri Antton Rönnholm Lappeenrannassa Sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa sunnuntaina.

”Nykyisin työpaikkakoulutus suuntautuu eniten ylemmälle toimihenkilöille ja toiseksi eniten alemmille toimihenkilöille, mutta selvästi vähemmän työntekijöille”, Malm sanoo.

Sdp:n ohjelman mukaan kaikilla pitäisi olla oikeus henkilöstökoulutukseen. Laissa pitää määritellä muun muassa opintojen aikainen toimeentulo.

”Koulutuksen pitäisi aina vastata työelämän tarpeisiin”, Rönnholm sanoo.

Myös suhde markkinaehtoiseen koulutustarjontaa pitää laissa määritellä.

Oikaisu 21.11.2022 kello 18.20: Työvoimakoulutuksen tavoite on saavuttaa 80 prosentin työllisyysaste. Kirjoituksessa sanottiin aikaisemmin, että tavoite on nostaa korkeasti koulutettujen osuus suomalaisista 60 prosenttiin vuoteen 2030-luvulla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat