Puhemies Vanhanen tyrmää arviot siitä, että edus­kuntaa uhkaisi seka­melska

Aiemminkin on nähty esityksiä, joissa hallitus on erimielinen, mutta eduskunta pystyy silti asiat käsittelemään ja säätämään, Vanhanen sanoo.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk)

18.11. 15:50

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) ei yhdy huoliin siitä, että eduskuntaa uhkaisi loppukaudella sekasorto hallituspuolueiden riitelyn takia. Vanhanen sanoo, että Sanna Marinin (sd) hallitus taitaa päinvastoin olla ensimmäinen, joka noudatti eduskunnan antamaa takarajaa ja antoi viimeiset esityksensä ajoissa.

”Se selkeyttää meidän työsuunnittelua hyvin paljon, enkä yhdy ollenkaan sellaiseen arviointiin, että tässä uhkaa sekamelska eduskunnassa. Kyllä asiat pysyvät eduskunnassa järjestyksessä”, Vanhanen sanoo STT:lle.

Seuraava takaraja on Vanhasen mukaan 20. helmikuuta, johon mennessä valiokuntien pitää saada työnsä valmiiksi. Sen jälkeen täysistunnot jatkavat siitä.

Sekavasta loppukaudesta heräsi epäilyksiä sen jälkeen, kun hallitus alkoi uudestaan riidellä jo sovituista esityksistä ja lopulta heitti niistä valtaosan roskakoriin.

Lue lisää: Verokannustimen kuoppaamisesta sotku: hallituspuolueiden edustajat uhkaavat allekirjoittaa kokoomuksen lakialoitteen

Lue lisää: Veromuutokset kaatuivat, vain harva esitys etenee – HS käy läpi hallituksen laihan sovun sisällön

Lue lisää: Edus­kuntaa uhkaa seka­sorto

Lisäksi keskustan kolme ministeriä varoitteli saamelaiskäräjälakiin jättämässään eriävässä mielipiteessä, että ”erimielisen hallituksen esityksen antaminen eduskuntaan saattaa aiheuttaa jo eduskunnassa käsittelyssä olevien esitysten osalta ennakoimattomuutta normaalien pelisääntöjen noudattamisessa”.

Joissakin hallituspuolueissa tämä on tulkittu siten, että keskusta voisi yrittää vaikeuttaa esimerkiksi eduskunnassa jo olevan luonnonsuojelulain käsittelyä.

”Yleisintä on, että hallitusrintaman enemmistöllä taataan esitysten läpimeno, mutta on nähty aikaisemminkin esityksiä ja asioita, joissa hallitusrintama on sinällään erimielinen, mutta siitä huolimatta eduskunta pystyy asiat käsittelemään ja säätämään”, Vanhanen sanoo.

”En epäile hetkeäkään, etteikö eduskunta pysty siihen tähän tälläkin kertaa.”

Vanhanen kuitenkin myöntää, että vaalikauden loppuvaihe on yleensä sekava eduskunnassa, kun vaalit lähestyvät ja sovitut kompromissit alkavat höltyä.

”On nähty tilanteita, että istuvan hallituksen ministerit äänestävät omia esityksiään vastaan”, hän sanoo.

Vanhanen muistuttaa, että valiokuntatyö tarjoaa mahdollisuuksia käyttää aikaa asioihin, jos joku edustaja haluaa vaikeaa asiaa käsitellä perusteellisemmin.

”Se kuuluu politiikan mahdollisuuksiin. En kutsu sitä välttämättä venkoiluksi. Politiikassa on aina yhdistetty toisiinsa liittymättömiä asioita toisiinsa. Se ei ole mikään hyvä tapa sinällään, mutta se on osa poliittista elämää.”

Vanhanen tiedostaa valiokuntien työpaineet. Toisaalta aikaakin on nyt hyvin, kun hallituksen esitykset tulivat ajoissa. Aina tulee myös kiireellisiä esityksiä, kuten Vanhasen mukaan tällä vaalikaudella ”toivottavasti Nato-ratifiointi”.

Lue lisää: Puhemies Vanhanen: Nato-jäsenyyden hyväksymistä Suomessa eivät hidasta tulevat vaalit eikä edes se, jos hallitus kaatuisi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat