Sdp:n Mäkynen: Kokoomuksen aloite tutkimus- ja kehittämis­toiminnan vero­vähennyksestä ei vastaa puolueiden sopua

Kokoomus on valmis tekemään muutoksia lakialoitteeseensa.

Sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen

18.11. 17:54

Kansanedustaja Matias Mäkynen (sd) ei aio näillä näkymin allekirjoittaa kokoomuksen lakialoitetta tutkimus- ja kehittämistoiminnan verovähennyksestä.

Mäkynen on tutkimuksen ja kehittämistyön (t&k) rahoituksen kasvattamiseen tähtäävän työryhmän puheenjohtaja. Hän sanoo aloitteeseen perehdyttyään, ettei aloite nykymuodossaan vastaa puolueiden parlamentaarista sopua aiheesta.

Mäkysen mukaan aloitteesta puuttuu t&k-menojen lisäykseen perustuva vähennys.

”Parlamentaarisessa sovussa viime syksyllä korostettiin sitä, että vähennyksen pitää mahdollisimman hyvin varmistaa se, että yritykset lisäävät tutkimus- ja kehityspanostuksiaan. Kokoomuksen malli pohjautuu siihen, että yritys saa vähennyksen, jos sillä on ylipäänsä t&k-menoja vanhastaan”, Mäkynen sanoo STT:lle.

Hallitus hautasi torstaina kiistojensa seurauksena lakiesityksen tutkimus- ja kehittämistoiminnan verovähennyksestä. Oppositiopuolue kokoomus kertoi pian tämän jälkeen jättäneensä lakialoitteen aiheesta. Mäkynen kertoi tuolloin harkitsevansa aloitteen allekirjoittamista.

Lue lisää: Veromuutokset kaatuivat, vain harva esitys etenee – HS käy läpi hallituksen laihan sovun sisällön

Lue lisää: Verokannustimen kuoppaamisesta sotku: hallituspuolueiden edustajat uhkaavat allekirjoittaa kokoomuksen lakialoitteen

Lakialoitteen ensimmäinen allekirjoittaja Kai Mykkänen (kok) sanoo, että kokoomus on valmis vielä muuttamaan aloitetta parlamentaarista sopua vastaavaksi. Puolue on myös avoin sille, että joku muu tekisi asiasta kokonaan uuden aloitteen.

Hän sanoo olevansa myönteisesti yllättynyt siitä, miten moni hallituspuolueidenkin edustaja on ilmaissut halunsa viedä asiaa yhä eteenpäin.

”Kai tässä on kyynikonkin pakko ajatella, että tässä sellainen mahdollisuus saattaa olla, että tämä vaikka läpi menee”, Mykkänen ennakoi.

Mäkysen johtama työryhmä luovutti loppuraporttinsa viime vuoden joulukuussa. Tällä vaalikaudella asetetussa työryhmässä kaikki eduskuntapuolueet sitoutuivat nostamaan t&k-menot neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä.

Vaalikauden loppuun työtään jatkavalla työryhmällä on kokous ensi keskiviikkona.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat