Tuppurainen: Unkarilla ei edelleenkään ole antaa aikataulua Nato-ratifioinnille

Unkari on jarruttanut EU-päätöksiä, eikä ratifiointia ole parlamentin työohjelmassa. Tuppuraisen mukaan Suomi ei hyväksy sitä, että Unkari vauhdittaisi omia intressejään kytkemällä yhteen EU-rahansa ja muun päätöksenteon.

Eurooppa-ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) tapasi mediaa eduskunnan Valtiosalissa Helsingissä 21. syyskuuta.

18.11. 20:06

Bryssel

Eurooppa- ja omistaja­ohjaus­­ministeri Tytti Tuppurainen (sd) kertoi perjantaina keskustelleensa Brysselissä ministerikokouksessa Unkarin oikeusministerin Judit Vargan kanssa ja puhuneensa sen puolesta, että Unkari ratifioisi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet.

Varga oli kertonut, että ratifioinneille ei ole määrätty edelleenkään päivämäärää Unkarin parlamentissa. Keskustelussa ei tullut vastausta siihen, milloin Unkari aikoo ratifioinnin tehdä.

Tuppurainen sanoi toivovansa, että Naton laajenemisen merkitys ymmärretään Euroopassa, ”myös niissä Nato-maissa, joissa prosessi on kesken”.

Unkarin lisäksi Turkki ei ole ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä.

Unkarilla on meneillään ratkaisevat hetket sen suhteen, saako maa sille luvatut koheesiorahat EU-budjetista sekä EU:n elpymisvälineen kautta luvatut tukirahat. Kyse on yhteensä noin 13 miljardista eurosta.

Lue lisää: EU-parlamentissa Unkarin toimia ei pidetä riittävinä – miljardien EU-varat saattavat joutua jäädytetyiksi

Maa vaikuttaa painostuskeinona jarruttavan kaikkea ulottuvillaan olevaa päätöksentekoa EU:ssa, mutta suoria todisteita esimerkiksi rahojen ja Nato-jäsenyyden kytkennästä ei ole.

Unkari on tiettävästi jarruttanut myös Ukrainalle luvattua 18 miljardin euron makrotalousapua, jolla maan valtiontaloutta estetään romahtamasta.

Perjantaina Unkarin pääministeri Viktor Orbán arvioi radiohaastattelussa, että EU:n Venäjä-pakotteet ovat ”askel kohti sotaa”. Pakotteet vaativat jäsenmaiden yksimielisyyden. Unkari on viivyttänyt aiemmin osaa pakotepäätöksistä, mutta se on myöntynyt lopulta.

Tuppuraisen mukaan joulukuussa on pöydällä useita keskeisiä päätöksiä.

”Aikataulut mahdollistavat myös asioiden yhteenkytkemisen, jota me emme tietenkään hyväksy emmekä pidä millään tavoin mielekkäänä tai sopivana”, Tuppurainen sanoo.

”Tällaista huutokauppaa ei pidä käydä EU:ssa varsinkaan hetkellä, jolloin Euroopassa on sota. Meidän kannaltamme olisi epätoivottavaa, että he päätyisivät vauhdittamaan omia intressejään kytkemällä näitä asioita yhteen.”

Unkari antoi eurooppaministereiden kokouksessa tilannekatsauksen oikeusvaltio­kehityksestään ja kertoi muun muassa, mitä on tekemässä torjuakseen korruptiota.

”Korjaavissa toimissa otetaan aivan oikeita askeleita, mutta vielä on ennenaikaista arvioida, ovatko toimet riittäviä, jotta tavoite unionin budjetin suojaamisesta toteutuu”, Tuppurainen sanoo.

Hänen mukaansa suunnitelmat ja sitoumukset on laitettava täytäntöön niin lainsäädännössä kuin käytännössä, jotta EU-varoja voidaan vapauttaa maan käyttöön.

”Kysymys on isoista varoista. Ei Suomella eikä muillakaan jäsenmailla ole mitään syytä etukäteen lähteä siitä, että suunnitelmat eivät ole uskottavia tai riittäviä, vaan halua on antaa mahdollisuus Unkarille näyttää, mihin se suunnitelmilla pystyy.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat