Henriksson: Rkp on valmis tukemaan tutkimus­toiminnan vero­kannustimen säätämistä

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vetosi oppositioon saamelaiskäräjälain uudistuksen puolesta.

Puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puhui Rkp:n puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina.

19.11. 18:48

Rkp on valmis tukemaan yritysten tutkimus- ja kehitystoiminnan verokannustimen säätämistä vielä tällä vaalikaudella, sanoi puolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson puoluevaltuustolle pitämässään puheessa lauantaina.

”On ehdottoman tärkeää, että saavutamme tavoitteen, jonka mukaan investoinnit tutkimukseen, kehittämiseen ja innovaatioihin on oltava neljä prosenttia bruttokansantuotteesta. Tämän saavuttamiseksi tarvitaan myös yksityisiä investointeja”, Henriksson sanoo tiedotteen mukaan.

Hallitus oli aiemmin sopinut, että ensi vuodesta alkaen yritykset voisivat saada uuden verovähennyksen, jonka avulla oli määrä tukea niiden tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa. Esitys kuitenkin kaatui torstaina monien muiden hallituksen kaavailemien esitysten tavoin.

Lue lisää: Verokannustimen kuoppaamisesta sotku: hallituspuolueiden edustajat uhkaavat allekirjoittaa kokoomuksen lakialoitteen

Lue lisää: Veromuutokset kaatuivat, vain harva esitys etenee – HS käy läpi hallituksen laihan sovun sisällön

Lue lisää: Edus­kuntaa uhkaa seka­sorto

Hallituksessa vasemmistoliitto esti esityksen antamisen, koska keskusta ei suostunut edistämään toisia, vasemmistoliitolle tärkeitä esityksiä verovälttelyn kitkemiseksi. Rkp ja muut hallituspuolueet kannattivat verokannustinta.

Lue lisää: Li Andersson selittää, miksi vasemmisto­liitto vastusti kaikkien muiden kannattamaa vero­vähennystä

Oppositiopuolue kokoomus jätti torstaina jättäneensä eduskunnassa lakialoitteen, jonka sisältö noudattelee hallituksen kuopattua esitysluonnosta.

”Rkp on eduskunnassa valmis tukemaan vastaavan sisällöistä esitystä, ja toivon että parlamentaarisesti voitaisiin tästä sopia”, Henriksson sanoi.

Torstaina keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi koko keskustan eduskuntaryhmän voivan tukea kokoomuksen aloitetta. On poikkeuksellista, että hallituspuolueet tukevat opposition aloitteita.

Suomen tavoitteena on nostaa tutkimus- ja tuotekehitysmenot neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä.

Henriksson vetosi Rkp:n puoluevaltuustolle pitämässään puheessa myös saamelaiskäräjälain uudistuksen puolesta.

Hallitus antoi esityksen uudistamisesta eduskunnalle torstaina, mutta keskustan ministerit äänestivät sitä vastaan. Näin ollen edetäkseen eduskunnassa uudistus tarvitsee tuekseen myös opposition kansanedustajia. Henriksson osoittikin sanansa erityisesti oppositiolle.

Hän muistutti, että Suomi on toistuvasti saanut saamelaisten oikeuksien loukkaamisesta moitteita eri YK:n ihmisoikeussopimuksia valvovilta elimiltä.

”Suomi ei voi jatkaa näin. Se on enemmän kuin kiusallista meille, jotka kansainvälisesti aina puolustamme demokratiaa ja ihmisoikeuksia ja puhumme sen puolesta, että maat noudattaisivat kansainvälisiä sopimuksia, joihin ne ovat sitoutuneet”, Henriksson sanoi.

”Kehotan kaikkia puolueita, jotka kutsuvat itseään sivistyspuolueiksi ja jotka puolustavat ihmisoikeuksia, harkitsemaan nyt vakavasti äänestämistä saamelaiskäräjälain puolesta. Toivon, että kaikki kansanedustajat paneutuvat asiaan, ja harkitsevat esityksen tukemista. Ei hallituksen, vaan saamelaisten ja Suomen vuoksi.”

Lue lisää: Hallitus antoi esityksen saamelais­käräjälaista – Kolme keskustan ministeriä äänesti vastaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat