Suomi, Ruotsi ja Norja vahvistavat puolustus­yhteistyötään

Suomi, Norja ja Ruotsi haluavat parantaa ja vahvistaa operatiivista suunnittelua pohjoisilla alueillaan.

Suomen puolesta aiejulistuksen allekirjoitti puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk). Kuvassa Kaikkonen Naton kokouksessa Brysselissä lokakuussa.

22.11. 18:47

Suomi, Norja ja Ruotsi tiivistävät kolmenvälistä puolustusyhteistyötään.

Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk), Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gram ja Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson allekirjoittivat aiejulistuksen Oslossa tiistaina.

”Muuttuneen turvallisuustilanteen seurauksena kumppanimaiden kanssa tehtävä yhteistyö ja yhtenäisyys korostuvat”, Suomen puolustusministeriö toteaa aiejulistusta käsittelevässä tiedotteessaan.

Kolmen maan puolustushallintojen yhteinen tavoite on julistuksen mukaan vahvistaa kolmenvälistä puolustusyhteistyötä.

Suomi, Ruotsi ja Norja allekirjoittivat jo kaksi vuotta sitten syksyllä aiejulistuksen puolustusyhteistyön tiivistämisestä. Uuden, päivitetyn aiejulistuksen tavoite on parantaa Suomen, Norjan ja Ruotsin operatiivista suunnittelua erityisesti maiden pohjoisilla alueilla sekä kehittää maiden puolustusvoimien yhteistoimintakykyä.

Nyt allekirjoitettu aiejulistus tukee pohjoismaisen puolustusyhteistyön (Nordefco) laajempia tavoitteita ja täydentää Tanskan, Norjan ja Ruotsin kolmikanta­yhteistyötä sekä kaikkien osallistuvien maiden kahdenvälistä yhteistyötä, Suomen puolustus­ministeriö kertoo tiedotteessaan.

Aiejulistus ei sisällä minkäänlaista velvoitetta sotilaalliseen toimintaan, tiedotteessa todetaan.

Kyseinen toiminta vaatii aina erillisen kansallisen päätöksentekoprosessin sekä poliittiset päätökset. Aiejulistus ei ole oikeudellisesti sitova asiakirja.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat