Mikko Kärnä tunnusti kirjoittaneensa vanhaan maahan­muuttaja- ja saamelais­vastaiseen blogiin

Kansanedustaja Kärnä sanoi, että blogin takana oli ”kollektiivi”, eikä hän tunnustautunut esiin nostettujen tekstien kirjoittajaksi.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä eduskunnan täysistunnossa tiistaina.

23.11. 0:00 | Päivitetty 23.11. 9:50

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) tunnusti tiistaina kirjoittaneensa vuosien takaiseen blogiin, jonka hampaissa olivat muun muassa maahanmuuttajat ja saamelaiset. Kärnä tosin väitti, että Lapinleuku-blogi oli ”kollektiivin” käsialaa eikä hän muista kirjoittaneensa niitä tekstejä, joita sosiaalisessa mediassa tiistaina lainattiin.

Kärnä myönsi kirjoittaneensa samalla nimimerkillä myös Hommafoorumille. Nimimerkin viestit käsittelivät esimerkiksi saamelaisten ylimielisyyttä ja kiistivät, että kolttasaamelaiset olisivat ”alkuperäisempiä asukkaita kuin me suomalaisetkaan”.

Lapinleuku-blogin ja -nimimerkin nosti esiin Twitterissä sotahistorian ja Itä-Euroopan tutkija Jussi Jalonen. Jalosen mukaan se oli palannut hänen mieleensä, koska Kärnä ja keskusta vastustavat äänekkäästi hallituksen esitystä uudesta saamelaiskäräjälaista, vaikka keskusta on hallituspuolue.

Keskusta ei halua, että laista esityksen mukaan poistuu niin sanottu lappalaiskriteeri. Sen perusteella saamelaiskäräjien vaaliluetteloon on voitu hyväksyä ihmisiä, joita kaikki saamelaiset eivät katso saamelaisiksi.

Vuosina 2008 ja 2009 kirjoitettu blogi on sittemmin kadonnut verkosta, mutta Jalonen löysi sen arkistopalvelusta. Blogissa olivat esillä perussuomalaisten, Hommaforumin ja Suomen Sisun tunnukset.

Blogissa kirjoitettiin muun muassa, että Saamelaisneuvosto on saamelaisia suosivan rekrytointipolitiikkansa takia ”avoimen rasistinen ja etnosentrinen järjestö”.

”Olen tuottanut osan sisältöä kyseiselle sivulle ja kannan vastuuni siitä, että olen ollut mukana tällaisissa hölmöilyissä. En kerta kaikkiaan voi muistaa mitä olen itse kirjoittanut ja mitä joku muu, mutta Jalosen lainauksia tuolta en omaksi tekstikseni tunnista”, Kärnä kirjoitti Twitterissä.

”[O]n selvää, että poliittinen ajatteluni on kehittynyt merkittävällä tavalla yli 10 vuoden takaisesta. Olen varmasti kirjoittanut nettiin asioita, joita en enää allekirjoita.”

Blogi antoi ymmärtää, että kyse oli yksittäisestä kirjoittajasta. Sen esittelyn mukaan kirjoittaja oli Kärnän ikää vastaava ”perheenisä pohjoisesta, jonka harrastuksiin kuuluvat metsästys, kalastus, pahkatyöt ja naisten sosiaalipsykologia”. Vuonna 2012 Kärnä valittiin Enontekiön kunnanjohtajaksi, ja Ylen uutisessa nimityksestä hänen harrastuksikseen on lueteltu metsästys, kalastus, pahkatyöt ja naisten sosiaalipsykologia.

Iltalehdelle Kärnä antoi ymmärtää, että kyse on sattumasta. Hän kutsui harrastuslitaniaa ”sotilassanonnaksi”, jonka hän oli kuullut armeijassa.

Kärnä ei halunnut kommentoida asiaa Helsingin Sanomille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat